Інформація комісії з питань законності про розгляд питання щодо подій, які відбулися в м. Соснівка на Львівщині

Інформація комісії з питань законності про розгляд питання щодо подій, які відбулися в м. Соснівка на Львівщині

29.10.2019

Сьогодні, 29 жовтня, під час сесії Львівської обласної ради голова комісії з питань законності, правоохоронної діяльності, дотримання прав людини та військових проблем Михайло Дзюдзь поінформував про розгляд питання щодо подій, які відбулися в м. Соснівка на Львівщині.

Подаємо повний текст доповіді:

На виконання пункту 5 рішення Львівської обласної ради від 24.09.2019 № 884 «Про інформацію начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на території Львівської області за 2018 рік і 9 місяців 2019 року», яким доручено постійній комісії з питань законності, правоохоронної діяльності, дотримання прав людини та військових проблем на наступній черговій сесії детально поінформувати депутатів про події, які відбулися в м. Соснівка на Львівщині, а також надати відповідні висновки, постійна комісія скерувала відповідні звернення до Львівської обласної державної адміністрації, ГУ НП у Львівській області, прокуратури Львівської області, Територіального управління ДБР, Управління внутрішньої безпеки у Львівській області ДВБ НП України, Червоноградської міської ради, Соснівської міської ради, Регіональній філії «Львівська залізниця», а також громадським активістам та депутатам з проханням надати детальну інформацію про ситуацію, що склалася у м. Соснівка Львівської області, у тому числі з фото- та відеоматеріалами.

На засідання постійної комісії 07.10.2019 року було запрошено міських голів м. Соснівки та м. Червонограда, представників прокуратури Львівської області, ГУ НП у Львівській області, а також громадських організацій ГО «Соціальний захист населення та учасників АТО», ГО «Округ», ГО «Рабів до Раю не пускають», ГО «Пріоритет права», ГО «БУР», Львівська обласна організація політичної партії «Національний корпус», Координаційна Рада УБД Львівщини, ВПВ «Патріот», ГО «СПТ «Шквал», ГО «Об’єднання Добровольців», АСУ АТО та ін. громадських активістів.

Заслухали представників громадськості та голів міських рад, обговорили обставини подій, які відбулися в м. Соснівка на Львівщині 21.09.2019 року, та інформацію А. Кумечка – заступника начальника слідчого управління ГУ НП у Львівській області та О. Русецького – в. о. прокурора Львівської області про заходи, які вживаються правоохоронними органами із зазначеного питання.

За інформацією, наданою Регіональною філією «Львівська залізниця», у період із 01.09.2019 до 20.09.2019 через прикордонні переходи Суземка - Зерново, Ізов - Грубешів, Тереховка - Хоробичі на станцію Соснівка регіональної філії «Львівська залізниця» прибули 193 вагони (з маркуванням щодо приналежності до Російської Федерації), завантажені вугіллям кам'яним марки Д та марки Г, для одержувача ТО В «Рекорд Сістем».

21.09.2019 під час спроби одержувача вантажу, ТОВ «Рекорд Сістем», забрати вказані вагони власним локомотивом на під’їзну колію ВП «Вантажно-транспортне управління» ДП «Львіввугілля», цьому перешкодили сторонні невідомі особи. Разом із цим, пропуск інших вантажних та пасажирських поїздів на станції Соснівка проводився у встановленому порядку без затримок. Також протягом усього періоду знаходження вагонів на станції Соснівка конфліктних ситуацій між працівниками регіональної філії «Львівська залізниця» та сторонніми особами не було, будь-яких вимог працівникам регіональної філії «Львівська залізниця» не пред'являлося. Проте, сторонні невідомі особи розташували пости навпроти станції Соснівка та біля залізничного переїзду.

В свою чергу, ГУ НП у Львівській області проінформувало, що 21.09.2019 року до Сокальського ВП Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області, надійшла заява від керівництва вугільного підприємства ПАТ «Львівська вугільна компанія» про те, що в селі Сілець Сокальського району Львівської області, на залізничній колії станції «Соснівка» невідомі особи здійснюють блокування вагонів, завантажених вугіллям, які надійшли для переробки на збагачувальну фабрику з підприємства ТОВ «Рекорд Систем» відповідно до попередньо укладеного Договору.

Як повідомила прокуратура Львівської області, 02.09.2019 в Сокальський ВП Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області надійшла заява депутата Львівської обласної ради Грабінського І. М. щодо можливого порушення чинного законодавства при завезенні вугілля російського походження, в тому числі його подальшого розмитнення, та проведено відповідну перевірку. За результатами розгляду вказаних матеріалів 13.09.2019 складено довідку щодо відсутності ознак адміністративного чи кримінального правопорушення.

Зі звернення вбачається, що на території м. Соснівка стоять вагони на російській реєстрації, на яких написано – Якимовская Набережная, Москва, Росія та номери телефонів.

Як встановлено, відправником даного вугілля (113 вагонів) являється        ТзОВ «Техшахтопром» м. Полісаєво, Кемеровської області (Росія), станція відправлення вантажу «Проектная» Західно-Сибірської залізної дороги (Російська Федерація). Дане вугілля призначене на адресу фірми «Фортислогистицс СП.О.О.СП.К», яка зареєстрована в Республіці Польща, на станцію «Сливкус». Експедитором виступає ТОВ «Рекордсістем» (м.Одеса). Вугілля у вагонах прямувало з Російської Федерації через територію України до Республіки Польща, проте 25.08.2019 наказом заступника директора філії ЦТП АТ «Укрзалізниця» Підгородця С.І. №4346, вагони були переадресовані до станції «Соснівка» Львівської залізниці для розмитнення.

09.09.2019 у Львівській митниці здійснено митне оформлення вантажу (вугілля кам’яне) в кількості 7711,05 тони, 113 залізничних вагонів, з яких                49 вагонів відтранспортовано на територію ПАТ «Львівська вугільна компанія», що в с. Сілець, Сокальського району, Львівської області.

23.09.2019 Червоноградською місцевою прокуратурою скеровано на адресу Територіального управління Державного бюро розслідувань (далі - ТУ ДБР), розташованого у м. Львові повідомлення щодо можливого перевищення влади та службових повноважень, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів працівниками спецпідрозділу поліції під час сутичок на акції протесту, яка відбулася 21.09.2019 на залізничній станції «Соснівка» в с. Сілець, Сокальського району, Львівської області, в ході якої щонайменше 9 осіб звернулись із заявами в медичні заклади з приводу отримання тілесних ушкоджень.

За вказаними фактами ТУ ДБР, розташованим у м. Львові внесено відомості до ЄРДР за № 62019140000001001 від 01.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.365 КК України.

Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває, його хід перебуває на контролі прокуратури області.

Львівське управління ДВБ НП України повідомило,  що за даним фактом проводиться службове розслідування, за результатами якого зібрані матеріали буде скеровано до Територіального управління ДБР, розташованого у м. Львові з метою надання правової оцінки.

Постійна комісія проаналізувала інформацію щодо подій у м. Соснівка надану активістами, правоохоронними органами, а також фото- та відеоматеріали із відкритих джерел.

За результатами аналізу отриманої інформації вбачаються порушення чинного законодавства під час спроби розгону протестувальників у м. Соснівка 21.09.2019 року.

Залишається відкритою ціла низка запитань щодо дій працівників поліції під час проведення акції, зокрема підстави й доцільність застосування силових методів до мирних протестувальників, а також ідентифікація задіяних працівників .

Однак варто зауважити, що відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про Державне бюро розслідувань» Державне бюро розслідувань вирішує завдання із запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування злочинів, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про державну службу», особами, посади яких віднесено до першої - третьої категорій посад державної служби, суддями та працівниками правоохоронних органів.

Територіальне управління ДБР, розташоване у м. Львові, повідомило, що проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України, щодо можливого перевищення службових повноважень працівниками поліції ГУ НП у Львівській області під час протесту цивільних осіб, які блокували залізничні вагони з російським вугіллям, що мав місце 21.09.2019 на станції «Соснівка» в с. Сілець Сокальського району Львівської області.

Наразі деталі проведення досудового розслідування та слідчих дій, також в частині наявних фото- та відеоматеріалів, є таємницею слідства та не підлягають розголошенню відповідно до статті 222 КПК України.

Таким чином правову оцінку діям працівників правоохоронних органів має надати Державне бюро розслідувань за результатами завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо можливого перевищення службових повноважень працівниками поліції ГУ НП у Львівській області.

Також варто зазначити, що згідно листа голови Національної поліції України І. Клименка створено комісію з вивчення вказаного питання, яка працює в ГУ НП у Львівській області.

Лист-відповідь Головного управління Національної поліції у Львівській області щодо надання інформації про ситуацію, яка склалася 21 вересня 2019 року у м. Соснівка Сокальського району Львівської області.

Лист-відповідь Територіального відділення Державного бюро розслідувать.

Лист-відповідь Львівського управління ДВБ НП України.

Лист-відповідь Регіональної філії "Львівська залізниця" АТ "Укрзалізниця.

Лист-відповідь Прокуратури Львівської області.

Лист-відповідь Соснівської міської ради.

Лист-відповідь Червоноградської міської ради.