14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14.12.2020

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Щороку у цей день в Україні вшановують подвиг ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, які врятували не лише українську землю, а й усе людство від смертельної радіації.

Від імені Львівської обласної ради сьогодні ми віддаємо велику шану нашим ліквідаторам, які працювали в зоні ядерного забруднення. Ви справді є прикладом мужності та героїзму.

Ми  також пам’ятаємо Героїв, які пожертвували  життям у цій нерівній боротьбі.

Світла та вічна їм пам’ять!

Довідково:

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — день пам'яті в Україні. Відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Не є неробочим днем.

День встановлено в Україні «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р. № 945/2006.

Чорнобильська катастрофа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (колишньої УРСР), в ніч на 26 квітня 1986 року.