6-15 листопада – IX Міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського»

6-15 листопада – IX Міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського»

04.11.2020

Упродовж 6-15 листопада у Львові відбудеться IX Міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського». Організатором цієї щорічної події є польсько-українська фундація імені І. Я. Падеревського. Традиційно співорганізатором фестивалю є Львівська національна філармонія імені М. Скорика.

Фестиваль присвячений постаті видатного польського піаніста, композитора, політичного та суспільного діяча, Ігнація Яна Падеревського (1860-1941). Саме у Львові він як піаніст дав свої перші концерти у 1887 та 1889 роках, а вже після тріумфальних гастролей світом, у червні 1902 року, його виступ на сцені Скарбківського театру зібрав аншлаг! Через 8 років, у 1910-му, з нагоди 100-річчя з дня народження Ф. Шопена, І.Я. Падеревського зустрічали у Львові як справжнього наступника видатного польського романтика! Саме у цьому місті відбулися прем’єри його композицій, серед яких знаменита симфонія «Polonia», а також опера «Манру», яка, як і через сто років, «помандрувала» світом зі Львова!

У 2020 році, у зв’язку із карантинними обмеженнями, частина подій відбудеться в онлайн-форматі. Традиційно, концерти відбудуться за участі польсько-українського складу виконавців та колективів.

Розпочнеться фестиваль у День народження Ігнація Яна Падеревського – 6 листопада, онлайн-концертом «Vivat, Paderewski!». У день народження Артиста і патрона Фестивалю молоді віртуози України, Польщі та Америки об’єднаються у спільній події. Музичні твори виконає молодь з рідної Вінниччини і так близького Львова, з коханої Батьківщини Польщі, а також другого дому композитора – США. Юні таланти, учні музичних шкіл Львова, Кракова, Вінниці та Чікаго заграють твори на честь І. Я. Падеревського.

Детальніше про події Фестивалю можна дізнатися на офіційних сайтах Львівської національної філармонії імені М. Скорика та Польсько-української фундації імені І. Я. Падеревського.