Бюджетна комісія затвердила звіти про виконання обласних цільових програм за 2018 рік

Бюджетна комісія затвердила звіти про виконання обласних цільових програм за 2018 рік

21.02.2019

Постійна комісія з питань бюджету та соціально-економічного розвитку сьогодні, 21 лютого, під час першого в новому році засідання проаналізувала та затвердила звіти про виконання обласних цільових програм за 2018 рік.

Як наголосив на початку розгляду питання голова комісії Олег Домчак, в порівнянні з минулими роками звіти структурних підрозділів Львівської ОДА про виконання програм, цьогоріч підготовлені набагато краще.

Аналізуючи стан виконання обласних програм за минулий рік, Олег Домчак нагадав, що в 2018 році була затверджена 31 обласна цільова програма. «З урахуванням затверджених рішеннями обласної ради впродовж бюджетного року змін – обсяг фінансування обласних цільових програм у 2018 році становив 1 599 904 тис. грн. (у 2017 році діяло 42 обласні цільові програми, бюджетні призначення по яких становили  1 083 200  тис. грн). Станом на 1 січня 2019 року касові видатки склали 1 511 095 тис. грн, що становить 94,4% від запланованого обсягу фінансування», - розповів він.

Варто зауважити, що з 31 обласних цільових програм – 15 виконано з показниками реалізації 95% і вище, найбільш високі показники мають програми:

- Газифікації населених пунктів Львівської області – 100%.

- Комплексна програма надання меддопомоги мешканцям Львівської області – 99,3%.

- Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу – 99,6%.

- Обласна програма «Молодь Львівщини» – 99,8%.

- Програма розвитку і утримання автомобільних доріг – 98,3%.

- Регіональна програма сприяння розвитку інформаційного простору – 99,4%.

- Програма відновлення і збереження національної пам’яті –  99, 2%.

- Програма проведення конкурсів проектів місцевого розвитку – 96%.

- Комплексна програма розвитку культури – 98,2%.

«Дякуємо департаментам, які тримали на контролі питання використання коштів програм, своєчасно вносили необхідні пропозиції щодо їх перерозподілу, аби максимально виконати все заплановане», - прокоментував Олег Домчак.

Говорячи про невикористані кошти – 86 млн грн або майже 6% від загального фінансового ресурсу, передбаченого з обласного бюджету минулого року, голова комісії назвав програми, які мають найнижчі показники щодо реалізації:

- Програма міжнародного і транскордонного співробітництва – касові видатки  57,8%.

- Програма охорони навколишнього природного середовища – касові видатки 77,5%.

- Програма надання житлових кредитів – касові видатки 78,3%.

- Програма розвитку територій – касові видатки 87%.

Як відомо, низка обласних цільових програм передбачає співфінансування з місцевих бюджетів та інших джерел. Так, за словами голови комісії, усього на реалізацію програм у 2018 році додатково залучено 1 287 144  тис грн.: 237 102  тис грн. – місцеві бюджети, 135 820  тис грн. – державний бюджет, 914 222 – інші джерела (власні кошти учасників програми, міжнародна технічна допомога).

Найбільші суми співфінансування мають програми:

- Конкурс проектів місцевого розвитку – 126 4698 тис грн..

- Програма розвитку і утримання автомобільних доріг – 93 982 тис  грн..

- Програма охорони навколишнього природного середовища -54 720 тис грн..

- Програма розвитку лісового господарства – 845 834 тис грн..

- Програма розвитку агропромислового комплексу – 107 540 тис грн..

«Львівська обласна рада, зокрема бюджетна комісія завжди наголошує, що в рамках обласних програм розпорядникам бюджетних коштів необхідно максимально залучати фінансові ресурси з інших джерел. Тішить, що кожного року ми прогресуємо в цьому напрямку», - сказав Олег Домчак.

Також голова бюджетної комісії зупинився на економії коштів за результатами процедур державних закупівель. «Ця сума становить – 91 087 тис. грн. В основному – це економія за програмою розвиту дорожнього господарства – 84 296  тис грн (за рахунок проведення закупівель з урахуванням вартості ремонту усієї протяжності доріг). А от без урахування показників зазначеної програми – економія коштів складає лише 6 791 тис грн (0,05%) з 1,6 млрд грн, які були передбачені на програми. Це насправді дуже мало і свідчить про те, що не всі структурні підрозділи облдержадміністрації відповідально ставлять до економії коштів обласного бюджету в контексті проведення електронних закупівель», - підкреслив посадовець. 

Варто зауважити, що найбільше зекономлено коштів за Програмою енергозбереження для бюджетної сфери – 3039 тис. грн.; Програмою проведення Конкурсу проектів місцевого розвитку – майже 2 млн грн; Комплексною програмою медичної допомоги – 865 тис. грн.; Електронна Львівщина – 312 тис. грн.

Підсумовуючи, Олег Домчак акцентував, що за підсумками 2018 року виконання обласних цільових програм складає 94,4%, що менше ніж у 2017 році на 1,5%. «Основні видатки здійснювались у вересні – грудні. Станом на 1 листопада 2018 р. програми було профінансовано лише на 57,85%. Затягування термінів підготовки проектів розпоряджень голови обласної державної адміністрації сповільнюють темпи реалізації програм, якісне їх виконання, створюють напругу для  підрядників робіт і отримувачів коштів», - сказав голова бюджетної комісії.

Відтак члени комісії заслухали детальні звіти щодо виконання  програм/окремих заходів програм, до яких мали зауваження: Програма міжнародного і транскордонного  співробітництва, Програма вивезення ТПВ з м. Львів, Програма охорони навколишнього природного середовища, Програма енергозбереження для бюджетної сфери Львівщини, Програма соціальної підтримки окремих категорій громадян, Програма соціальної підтримки окремих категорій громадян

У результаті – комісія рекомендувала напрацювати зміни до Програми соціальної підтримки окремих категорій громадян у частині скорочення часу отримання матеріальної допомоги малозабезпеченими громадянам області за їхніми зверненнями до голови Львівської обласної ради та депутатів облради від моменту подачі заяви і до отримання заявником відповідних коштів.

Крім того, депутати рекомендували в рамках Програми соціальної підтримки окремих категорій громадян удосконалити механізм отримання житла для учасників АТО (ООС) з врахуванням індексу платоспроможності територій.

Додамо, що під час засідання депутати також підтримали зміни до показників обласного бюджету з метою розподілу залишків субвенційних коштів, що утворилися на кінець 2018 року, на загальну суму 486300,5 тис грн..