Депутати облради оглянули церкви, які планують реставрувати у 2021 році

Депутати облради оглянули церкви, які планують реставрувати у 2021 році

19.01.2021

Комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму відвідала 12 пам`яток архітектури, які планують реставрувати у 2021 році за кошти обласного бюджету.

Днями депутати оглянули церкви у селах Годовиця, Щирець, Кліцько, Стара Сіль, Ісаї та у містах Комарно і Дрогобич, а також відвідали Дрогобицьку житницю (шпихлір).

«Ще раз переконалися, що важливо побачити об'єкт перед тим, як включити його у список на співфінансування від області. Добре, коли виявляємо на місці, що є потреба у коригуванні документації чи робіт. Гірше, але теж уже трапляється, що користувач пам'ятки просить допомогти з реставрацією, а рятувати, після «покращень» вже зроблених громадою, нема що, на жаль. Власне, під час таких візитів часто з’являються ідеї, як зацікавити туристів, аби пам’ятка жила. А це означає, що її цінуватимуть, бо вона приноситиме громаді дохід», - прокоментував голова комісії Іван Щурко.

За його словами, остаточний перелік об’єктів ще формують, адже ресурси доволі обмежені. «Намагаємося звертати увагу на об'єкти, які перебувають у критичному стані та ті, роботи на яких реально цьогоріч остаточно завершити», - підсумував Іван Щурко.

Нагадаємо, це вже другий виїзд профільної комісії до пам’яток історико-культурної спадщини в різних районах області.10 січня депутати відвідали п'ять об'єктів, серед яких церкви на хуторі Гамулець, що біля Волі Гамулецької, в Зарудцях, що на Жовківщині, у Буську, у Заболотцях, що на Бродівщині, а також у Полянах, що на Золочівщині.