Депутатський корпус порушив питання оподаткування зарплат для суб’єктів господарювання в освіті

Депутатський корпус порушив питання оподаткування зарплат для суб’єктів господарювання в освіті

08.12.2021

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін у бюджетне законодавство з метою зменшення оподаткування виплат заробітної плати для суб’єктів господарювання, які працюють за тристоронніми угодами про співробітництво в рамках дуальної освіти із закладами професійно-технічної освіти.

«Ми, депутати Львівської обласної, вважаємо, що якісне та результативне навчання в закладах професійної освіти є запорукою розвитку економіки України.

Відповідно до Закону України «Про освіту» однією з форм здобуття освіти  є дуальна освіта, яка є однією з основ правильного навчання в закладах професійної освіти. Благодатний ґрунт для запровадження дуальної освіти – це галузі, де існує системна проблема нестачі кваліфікованих працівників та службовців. Тому зрозуміло, чому найчастіше готувати для себе працівників за дуальною формою навчання беруться сільськогосподарські компанії та підприємства. Сама система дуальної освіти наближає усіх до розуміння якої кваліфікації та знань потребує конкретно цей роботодавець від працівника. Під ці потреби підтягується навчальна програма,  в результаті -  шлях студента до майбутньої професії, час реальної підготовки фахівця скорочується.

Для запровадження дуальної освіти підприємства укладають тристоронні договори зі студентами. Зазвичай у строковому договорі зазначається  про надання робочого місця, грошову винагороду, закріплення наставника. Головне – дотримання умов Кодексу законів про працю. Відповідно підприємства зобов’язані сплачувати всі податки в такому ж розмірі, як за звичайного працівника. Однак це є додатковим навантаженням для підприємств, оскільки більшість з них докладаються до покращення матеріальної бази закладів професійної освіти, а також витрачають свій ресурс на навчання студентів вже безпосередньо на підприємстві.

У час, коли професійна освіта перебуває на фазі встановлення, важливо залучати більшу кількість підприємств до практичного навчання студентів саме на виробництвах. Тому пропонуємо зменшити розміри нарахувань та утримань з заробітної плати студентів до суми внеску на страхування від нещасних випадків на період навчання студентів.

Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося з проханням внести зміни в бюджетне законодавство з метою зменшення оподаткування виплат заробітної плати для суб’єктів господарювання, які працюють за тристоронніми угодами про співробітництво в рамках дуальної освіти із закладами професійно-технічної освіти», - йдеться у документі.