Директорів шкіл на Львівщині обиратимуть за новими правилами

Директорів шкіл на Львівщині обиратимуть за новими правилами

04.05.2022

Львівською обласною військовою адміністрацією напрацьоване Типове положення про конкурс на посади директорів шкіл. Відповідне розпорядження підписав начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

За словами директора департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олега Паски, зміни стосуватимуться формування конкурсних комісій які обиратимуть переможців з-поміж претендентів на посади директорів шкіл. Зокрема третину конкурсної комісії становитимуть представники громади, висунуті членами комісії з питань освіти місцевої ради. Друга частина – представники державних органів управління освітою, третя – представники громадських організацій, яких обиратиме саме колектив навчального закладу. Відтак комісія формуватиметься за участю представників держави, місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства.

«Українське законодавство не передбачає загального положення для всіх громад. На практиці ми побачили, що комісії з відбору директорів шкіл подекуди необ’єктивно обирають переможців. Наша мета обрати кращих менеджерів у сфері освіти, делегувати повноваження найдостойнішим кандидатам з належним рівнем знань та відповідальності. Адже подальшу реформу освіти будуть впроваджувати саме ці новообрані директори шкіл. А наші діти мають отримати якісну освіту і впевненість у майбутньому», - зазначив Олег Паска.

Директор профільного департаменту зауважив, що кандидати на посади директорів шкіл з пакетом документів подаватимуть додатки до дипломів з результатами оцінювання їхніх знань. Також кандидати проходитимуть тестування онлайн на електронних ресурсах Міністерства освіти і науки.

За словами Олега Паски наступного тижня розпочнеться співпраця з громадами, щоб поступово впроваджувати пропозиції. Крім того, текст напрацьованого експертним середовищем Львівщини документу скерують до Міністерства освіти і науки України з пропозицією можливого застосування такої практики в інших регіонах країни.