Для самоврядування Львівщини міжрегіональна співпраця стає пріоритетною, - Юрій Холод

Для самоврядування Львівщини міжрегіональна співпраця стає пріоритетною, - Юрій Холод

08.12.2021

Заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод та депутат Ростислав Добош взяли участь у форумі «Інструменти економічного розвитку регіонів», який розпочався 8 грудня у с.Нижнє Солотвино Закарпатської області. Захід відбувається за підтримки Міністерства розвитку громад та територій України у рамках Програми секторальної підтримки від Європейського Союзу. Народні депутати, представники самоврядування, керівники агенцій регіонального розвитку з різних областей України впродовж двох днів обговорюватимуть перспективи міжрегіонального співробітництва та економічного розвитку територій та можливості розвитку індустріальних парків.

Юрій Холод розповів про конкретні напрямки цільових обласних програм, спрямовані на міжрегіональну та міжмуніципальну співпрацю.

«Ми обмінюємося освітніми проєктами з громадами Луганщини. Львівська обласна рада фінансує власний комунальний телеканал і це дає можливість транслювати наші телепроєкти в ефір Луганщини. З обласного бюджету фінансуємо комунікацію в інформаційній сфері, бо вона зараз дуже важлива. Успішною є також співпраця з Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон. Карпати - Україна». Так вдається залучати ресурси міжнародної технічної допомоги, зараз працюємо над відновленням культурної спадщини, реставруємо дерев’яні церкви нашого регіону, відкриваємо нові туристичні маршрути – це прогресивні проєкти, які успішно реалізовуються», - пояснив Юрій Холод.

Він також розповів присутнім на форумі, що для понад 10 територіальних громад Львівщини напрацьовуються стратегії. Цим займаються експерти Асоціації «Ради Львівщини» та працівники департаменту економіки Львівської обласної державної адміністрації. Маючи необхідний пакет документів та визначені пріоритети для розвитку, громади зможуть конкурувати, боротися за інвесторів, за створення індустріальних парків.

«Важливо, щоб керівники самоврядування розуміли, що індустріальні парки це не просто території та підведені комунікації. Це вчасно прийняті потрібні рішення, належно оформлені документи, вмотивований людський ресурс. І успіх залежить від голів громад і депутатів. З бюджету Львівщини ми передбачили понад 150 млн грн на фінансування проєктів, запропонованих громадами. З поміж них є поки що лише два проєкти міжмуніципальної співпраці. Але ми навчаємося, визначаємо проблеми, які громади можуть вирішувати, об’єднавши зусилля і ресурси, - зазначив Юрій Холод.

На його думку, спільно варто розв’язувати питання безпеки, охорони здоров’я. На даному етапі треба наводити аргументи, переконувати в користі з такої співпраці між громадами, але в майбутньому варто більше коштів передбачати на міжмуніципальні ініціативи. У перший день проведення форуму агенції регіонального розвитку Закарпаття, Тернополя, Вінниці, Луганщини та інших областей підписали Меморандум про міжрегіональне співробітництво.

«Документ є відкритим, тому, сподіваюся, до нього зможе долучитися найближчим часом також Агенція регіонального розвитку Львівщини, яку ми обов’язково створимо. Адже для нас міжрегіональна співпраця є пріоритетною, маємо підставити плече громадам, які лише набувають потужності, досвіду та спроможності», - наголосив заступник голови Львівської обласної ради