Для збагачення заповідника "Нагуєвичі" здійснено музейну експедицію давніми церквами Франкового краю

Для збагачення заповідника "Нагуєвичі"  здійснено музейну експедицію давніми церквами Франкового краю

08.02.2021

Підсумки музейної експедиції давніми церквами Франкового краю вражають - віднайдено втрачені ікони давнього Унятицького монастиря. На сьогодні ми маємо велику потребу в збільшенні чисельності та якості аналізу артефактів, адже однією із умов поступу історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» до статусу Національного є збільшення кількості фондових одиниць.

Про це розповів  директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак.

Є вже результати першої в цьому році експедиції  НАН України, Коломийського реставраційного центру та заповідника "Нагуєвичі" – від  давніх церков Монастиря Дережицького, церкви в селі Унятич та до двох церков села Бронниця. За словами професора Володимира Александровича, ця експедиція дала унікальний результат, оскільки вдалося локалізувати значну частину старовинного богослужбового одягу, який буде передано у фонди музею, а також ідентифікувати кільканадцять примірників стародруків, які належали давнім монастирським бібліотекам. 

Окремо вдалося укласти до музейного реєстру сницарські пам'ятки парафіяльних некрополів початку ХІХ-ХХ ст., штемпелі іконографічних фірм міжвоєнного періоду зі Львова та Самбора, а також особливий тип меблів з інтер’єрної культури доби Івана Франка.

Щонайважливіше встановлено перелік старовинних ікон, які потребують першочергового порятунку, оскільки належали мистецьким школам XVII-XVIII ст.

В рамках 5-річної програми розвитку науково-дослідної справи історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» на 2017-2022 роки,  затвердженої у 2017 році Львівською обласною радою, в цьому році продовжується масштабна робота із організації етнографічних, етнологічних, музейних, археологічних та архівно-пошукових виїзних розвідок та експедицій. Їх завдання - не тільки поповнення фондів музею Івана Франка в Нагуєвичах, але й формування загального реєстру пам’яток Франкового краю від найдавніших часів до сучасності.