До дня народження Великого Кобзаря у Львівській опері триває урочиста академія

До дня народження Великого Кобзаря у Львівській опері триває урочиста академія

09.03.2020

Сьогодні, 9 березня, у Львівському національному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької тривають урочистості з нагоди 206-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. Участь у заході бере голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

«Кілька слів, про того, хто увічнений на центральній площі Львова у бронзі! В Україні Великий Тарас прожив лише 15 років життя!

Судилося по житті стати художником. Багато хто з нас має якесь покликання, але вимушений працювати на іншій роботі, щоб утримувати себе і сім‘ю. Так і два століття тому було у Шевченка – жив з того, що був художником, а покликанням була добірна і хльостка поезія.

Всі знаємо про найбільш популярне зображення Великого Тараса – те, котре у смушевій шапці. Так от, він саме так вдягався, щоби створити народний імідж. Мовою сучасної молоді – саме такий «лук» навмисне підібрав на аватар. І головне – вгадав!

Тому Шевченко важливий не лише в назвах вулиць, населених пунктів, скверів і пам’ятниках. Шевченко важливий у постерах, комедіях, коміксах, муралах, образах супергероїв, скетчах і, звісно, популярній музиці.

Головне у Шевченку – історія успіху. Маючи нульові шанси при народженні і двох класах середньої освіти, він зумів стати найбільш цитованим серед українців останні півтора століття. Зумів перетворитися на потужний національний символ незламності й прагнення до волі: «Так от, бач, живу, учусь, нікому не кланяюсь і нікого не боюсь, окроме Бога. Велике щастя буть вольним чоловіком: робиш, що хочеш, ніхто тебе не спинить».

Шевченко закликає нас і зараз:

Поховайте та вставайте,
Кайдани порвіте
І вражою злою кров'ю
Волю окропіте», – зазначив під час виступу голова Львівської обласної ради Олександр  Ганущин.

Нагадаємо, сьогодні відбулися також урочистості біля пам’ятника Великому Кобзареві у Львові.