Громади навчали ефективному управлінню культурною спадщиною

Громади навчали ефективному управлінню культурною спадщиною

06.12.2021

Про правові та фінансові аспекти захисту культурної спадщини в громадах йшлося під час тематичного тренінгу, організованого Обласною асоціацією місцевих рад «Ради Львівщини». Учасники – майже 50 представників територіальних громад.

Як наголосив виконавчий директор Асоціації Андрій Якимів, ефективне управління культурною спадщиною в громадах потребує системних рішень, щоб культурні об'єкти сприяли розвитку туризму та місцевої інфраструктури.

«Наприклад, шляхом перетворення культурних пам'яток Львівщини в інтегровані об'єкти сімейного дозвілля, конференц-сервісу, гастрономічного туризму тощо», - зауважив Андрій Якимів.

Засновниця благодійного фонду «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів також вважає, що громади повинні заробляти кошти завдяки своїй культурній спадщині.

«Коли в громаді є руїни, то це не баласт, це − гроші. Доклавшись, можна заробляти на туризмі, сувенірній продукції, екскурсіях, продажі продуктів власного виробництва», - підкреслила Ганна Гаврилів.

Серед спікерів тренінгу: голова постійної комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Іван Щурко, старший експерт Представництва у Львові Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» у Львові Олена Зубрицька, керівник аналітичної групи ГО «Європейський діалог» Олександр Софій та інші.