Ірина Гримак зустрілася із Генеральним консулом Румунії в Чернівцях Іриною-Лореданою Стенкулеску

Ірина Гримак зустрілася із Генеральним консулом Румунії в Чернівцях Іриною-Лореданою Стенкулеску

26.01.2021

Про можливі напрямки для налагодження співпраці між Румунією і Львівщиною обговорили під час зустрічі голова Львівської обласної ради Ірина Гримак та Генеральний консул Румунії в Чернівцях Ірина-Лоредана Стенкулеску. 

«Насамперед дякую за чітку позицію та непохитну підтримку Румунією територіальної цілісності та суверенітету України та боротьбі українського народу з російським агресором, - зазначила Ірина Гримак. – З іншого боку, ми зацікавлені в налагодженні економічних, культурних, туристичних, освітніх  зв’язків із нашими прикордонними країнами. 

Напрацювання та реалізація спільних проєктів, які дають розвиток нашому регіону – це ті речі, які на Львівщині прагнемо втілювати в життя у найближчі роки. Як відомо, в Україні змінився адміністративно-територіальний устрій, відтак ми отримали 73 новостворені громади, яким ми повинні допомогти і показати той шлях, який приведе їх до успіху.  Тут нам цікавий досвід Румунії щодо підтримки громад, використання їх потенціалу, їх участі у міжрегіональній співпраці з румунськими громадами, залученні європейських коштів та інвестицій на місця. Також в управлінні наших ОТГ тепер знаходитимуться різні інфраструктурні об’єкти, які, до прикладу, можна у подальшому розглядати для відкриття нових виробництв чи запуску бізнес-проєктів, створення додаткових робочих місць».  

Учасники зустрічі зійшлися на тому, що світова пандемія внесла свої певні корективи, з іншого боку - це шанс для перезавантаження та початку нових добрих справ.

«Уже зараз ми будуємо чіткі плани щодо налагодження співпраці з нашими міжнародними партнерами та прикордонними країнами. 

Як тільки дозволить епідемічна ситуація, офіційна делегація Львівщини  планує відвідати Румунію. Зі свого боку запрошуємо румунським партнерів взяти участь у Форумі місцевого розвитку, який щороку проводиться на Львівщині», - повідомила Ірина Гримак. 

Також сторони обговорили можливість у майбутньому організувати бізнес-візити, медіа-, промотури, обмін промоційними роликами.

Зі свого боку Генеральний консул Румунії у Чернівцях висловила побажання відкрити у Львові дипломатичне представництво Румунії.

«Для кращої комунікації та напрацювання спільних економічних та гуманітарних проєктів присутність дипломатичних представників в цьому регіоні є важливою. Ми зверталися з відповідними пропозиціями до Міністерства закордонних справ, однак не маємо зараз рішення щодо цього питання. Тому, при нагоді, просимо представників влади Львівщини також звернутися з таким проханням, щоб спільно висловити нашу позицію», - зазначила Ірина-Лоредана Стенкулеску.

Довідково:
В рамках Угоди про співпрацю в липні 2018 та 2019 років за ініціативи обласної ради у співпраці з Сучавською повітовою радою була організована Літня школа для дітей етнічних українців - громадян Румунії, у якій взяло участь понад сотня дітей повіту. У 2020 р. школа не проводилася у зв’язку з карантинними обмеженнями.