Львівщина вшанувала пам'ять Романа Лубківського

Львівщина вшанувала пам'ять Романа Лубківського

10.08.2022

Сьогодні, 10 серпня, минає 81-ша річниця з дня народження державного і громадського діяча, дипломата, поета та перекладача Романа Лубківського. 

Вшанувати пам`ять Романа Лубківського на Личаківському кладовищі прийшли син дипломата Данило, перекладач Андрій Содомора, письменник Юрій Коваль, представники Львівської обласної ради, зокрема голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета та в.о. керівника апарату ради Мирослава Туркало, громадськість та духовенство. 

Присутні поклали квіти та запалили лампадки біля родинного гробівця Лубківських, а священники відслужили чин панахиди. Також сьогодні у комунальному закладі ЛОР «Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка» відбудеться урочисте дарування першої частини приватної збірки літератури слов’янськими мовами Романа Лубківського для заснування в Домі Франка Слов’янської бібліотеки. Така ініціатива належить родині письменника, його синам – Данилові та Маркіянові. Початок -18.30. 

У рамках цієї події відбудеться бесіда «Слов’янський світ: український погляд проти «русского мира» за участі відомих інтелектуалів та публічних діячів: Андрія Содомори, Миколи Княжицького, Віталія Портникова, Володимира Єрмоленка, Алли Татаренко, Радка Мокрика. 

Крім того, у виставкових залах музею буде представлено експозицію з художніх портретів Романа Лубківського, фотоматеріалів та документів з приватної збірки та фондів Музею, а також книг з автографами та дарчими підписами визначного поета. 

Довідково:
Роман Лубківський - народний депутат України Верховної Ради першого скликання, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, літературної премії Чеської Республіки імені Вітезслава Незвала, літературної премії Словацької Республіки імені Павола Ґвєздослава, заслужений діяч культури Польщі, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чехії та Словаччині. Був одним з ініціаторів, 24 серпня 1991 року, внесення до зали Верховної Ради України і встановлення над парламентом державного прапора України. Саме Роман Лубківський започаткував традицію складення присяги Президентами України на Пересопницькому Євангелії. У творчому доробку поета понад 15 збірок поезій та 11 інших книг, включаючи монографії, антології, збірки перекладів та публіцистики. Найвідоміші твори автора: «Зачудовані олені», «Громове дерево», «Рамена», «Слов’янське небо» (антологія перекладів поезій), «Смолоскипи», «Майоліка», «Карбівня», «Погляд вічності», «Балканський Христос», «Квітень у серпні», «Сто і одна строфа». Твори Романа Лубківського перекладені багатьма мовами світу.