Львівська обласна рада занепокоєна ситуацією із виплатою заборгованості шахтарям, - звернення

Львівська обласна рада занепокоєна ситуацією із виплатою заборгованості шахтарям, - звернення

04.12.2020

Сьогодні, 4 грудня, під час другого пленарного засідання Львівської обласної ради депутати прийняли звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, т.в.о. Міністра енергетики України щодо виплати працівникам вугільних підприємств заробітної плати та проведення розрахунків за відвантажену вугільну продукцію ДП «Львіввугілля».

«Ми, депутати Львівської обласної ради, занепокоєні ситуацією із виплатою заборгованості шахтарям. Вугільну галузь завжди називали основою енергетичної безпеки України. Упродовж останніх років часто чути розмови про те, що галузь необхідно реформувати. Проте реформи мають нести позитивні зміни. Наразі ж ситуація в галузі щодня погіршується. Шахтарям Львівщини виплачено 40 відсотків заробітної плати за вересень, а вже грудень. Наближаються новорічно-різдвяні свята, коли кожний шахтар, як і інші батьки, хоче принести своїй дитині подарунки від Святого Миколая, накрити новорічний стіл, приготувати страви до Святої вечері. Але зараз ситуація складається так, що шахтарські сім'ї готуються виживати, а не святкувати Різдво.
 Водночас активи ДП «Львіввугілля» за відвантажену вугільну продукцію, споживачам, що належать до сфери управління «Міненерго», становлять 231, 411 млнгрн, із них:
- ДП «Держвуглепостач» - заборгованість 112,765 млн грн.;
- ДП «Державна вугільна компанія» - 4,895 млнгрн;
- «Укрвугілля» - 21,124 млнгрн;
- «Укренерговугілля» - 12,810 тис. грн;
- Львівська вугільна компанія – 79,817 млн гривень.
Однак, незважаючи на наявність напрацьованих ДП «Львіввугілля» активів, розрахунки за відвантажену та заактовану вугільну продукцію не проводяться. Ця ситуація спричиняє порушення термінів виплати заробітної плати, сплати єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків до бюджетів усіх рівнів.
Така значна заборгованість за відвантажену вугільну продукцію також унеможливлює належне підтримання технологічного процесу підприємства та своєчасне введення в роботу нових лав, спонукає до зростання соціальної напруги в шахтарських колективах, що в кінцевому результаті може призвести до страйкової ситуації. Гірники попереджають:  відсутність засобів до усунення в шахтарських сім’ях може призвести до стихійних мітингів та перекриття доріг.
Поряд із критичною ситуацією щодо заборгованості перед шахтарями, до Львівської обласної ради постійно надходить інформація щодо дострокового виконання річного плану шахтами ДП «Львіввугілля». Це свідчення того, що на копальнях працюють люди, які звикли до важкої і чесної роботи, щоби в наших домівках було світло і тепло. Натомість вони справедливо вимагають належного розрахунку за непросту йукрай небезпечну працю.
Відтак, велика шахтарська спільнота Львівщини звертається до представників влади різних рівнів, аби зробили усе можливе для якнайшвидшого вирішення питання виплати державних коштів та  проведення розрахунків за відвантажену вугільну продукцію ДП «Львіввугілля».
Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської обласної ради,звертаємось до Президента України, Прем'єр-міністра України, т.в.о. Міністра енергетики України з проханням відреагувати на звернення шахтарських колективів та припинити ганебну практику щодо заборгованості працівникам вугільних підприємств заробітної плати», - йдеться у зверненні.