Львівський музей історії релігії підготував концерти, ювілейну виставку про Патріарха Йосифа та екскурсію підземеллями

Львівський музей історії релігії підготував концерти, ювілейну виставку про Патріарха Йосифа та екскурсію підземеллями

18.05.2022

З нагоди Міжнародного Дня музеїв комунальний заклад Львівської обласної ради “Музей історії релігії” підготував безплатні концерти, тематичні виставки й костюмовану екскурсію середньовічними підземеллями.

З нагоди 130-річчя від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого у музеї можна ознайомитись з виставкою “Три життя Великої Людини”. “Ця виставка мала відкритися в кінці лютого. Вибухнула війна і ми поставили проєкт на паузу, - повідомив керівник Львівського музею історії релігії Орест Малець. - З нагоди Дня музеїв вирішили виконати обіцянку і презентувати виставку.

Експозиція є інформативною, оскільки ми зібрали не тільки наші експонати. Презентували матеріали Центрального державного історичного архіву у м. Львові, Інституту історії Церкви Українського Католицького Університету, речі, які зберігалися у духовних осіб. Зібрано фотографії, документи, листування, особисті речі Патріарха”.

Виставка експонується у кількох залах і присвячена різним періодам життя Йосифа Сліпого. Перша частина розповідає про юнацькі роки й шлях до священства майбутнього Патріарха, друга - про 18 років ув'язнення у радянських тюрмах, а третя - про діяльність у діаспорі, в статусі кардинала і глави УГКЦ. Серед унікальних експонатів - священичі ризи патріарха і кардинальський капелюх.

Ще один проєкт музею з назвою “А ми ж живі” поєднав мистців Сходу і Заходу. Це спільна виставка гердану авторства двох художниць, Ірини Білик зі Львова та Оксани Балабухи з Харкова. Харківській майстрині довелося втікати від обстрілів. З собою Оксана Балабуха взяла найцінніше, у тому числі й гердан, який і представлено в експозиції. Загалом на виставці експонуються близько 200 робіт, виконаних в автентичному стилі.

“Виставка є цікавою для жінок. Для багатьох гостей зі Східної України це є до певної міри відкриттям. Якщо вишиванка розповсюджена по всій Україні, то гердан поширений на Західній Україні, а на Сході люди не настільки з ним обізнані. У тій ситуації багато переселенців, які тепер перебувають у Львові, відвідавши виставку, повезуть з собою знання про це народне мистецтво, про гердан. Це той момент, коли б за звичайних обставин вони про це може ніколи б і не дізналися”, - повідомив Орест Малець.

З нагоди Дня музеїв у Музеї історії релігії також відбулися концерти джазової й органної музики та популярна серед відвідувачів костюмована екскурсія "Кохання крізь віки" середньовічними підземеллями Домініканського монастиря.

Незабаром музей готує новий проєкт на тему війни. Експонатами виставки стануть твори - рефлексії митців, художників, фотографів та дітей на теми боротьби з окупантом.