Майстри та народні ансамблі з Яворівщини презентували унікальні ремесла у сквері на Валах

Майстри та народні ансамблі з Яворівщини презентували унікальні ремесла у сквері на Валах

07.10.2022

У п’ятницю, 7 жовтня у львівському сквері «На Валах» відбулася презентація Яворівських пирога та забавки, а також різдвяної звізди села Мацьковичі. Усі ці традиційні для одного з районів Львівщини вироби стали елементами Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.   

Презентацію провели у форматі яскравого мистецького дійства, під час якого майстри ділилися секретами свого ремесла, проводили майстеркласи. Поруч виступали самобутні народні колективи з Яворівщини: «Вірую», «Залужанка», «Калиновий цвіт», «Горлиця», «Заточанка», «Янтарні джерела».  

Заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод розповів, що спадщину галичан пропонували внести до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України ще з 2020 року.    

«Тільки цьогоріч  нам вдалося це зробити, та ще й одразу подати заявку на внесення яворівських забавки, пирога та різдвяної звізди до міжнародного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО», - наголосив Юрій Холод.  Та запевнив, що влада Львівщини буде всіляко підтримувати традиції, пропагувати, фінансувати навчальні програми, музейно-культурні центри.  

«Ми готові й надалі сприяти народним майстрам, імплементувати унікальні проєкти з відновлення давніх ремесел, традицій в обласні програми», - наголосив заступник голови Львівської обласної ради.  

Джерела яворівського мистецтва сягають глибини віків. Гречаний пиріг впродовж століть залишається у переліку традиційних святкових  страв Яворівщини.

Створення об’ємної різдвяної звізди – особливий процес, який полягає у конструкції каркаса, що у формі півсфери. Для звізди спершу виготовляють дерев’яні обручі. Деревину для цього замочують і запарюють. Оздоблюють готову конструкцію яскравим папером, просоченим олією, а вкінці зірку підсвічують зсередини.

Як свідчать архівні матеріали, ще у XV столітті у Яворові діяли деревообробні цехи та розвивалося художнє виробництво, проводилися ярмарки. То ж яворівська забавка має свій давній стиль розпису та візерунки. Сучасні майстри відновлюють ремесло намагаючись дотримуватися традиційних технологій.  

«Сьогодні нам хотілося показати багатства нашого краю, - зазначила ведуча заходу. - Особливою гордістю є знання та досвід галицьких умільців. Саме завдяки їхній праці Яворівський пиріг, Яворівська забавка, різдвяна звізда села Мацьковичі збереглися і визнані нематеріальною культурною  спадщиною України».