Медичне капеланство – це важлива духовна та психологічна підтримка медиків та хворих у наших лікарнях - Ірина Гримак

Медичне капеланство – це важлива духовна та психологічна  підтримка медиків та хворих у наших лікарнях - Ірина Гримак

28.01.2021

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак 28 січня взяла участь у круглому столі «Медичне капеланство. Присутність у палатах страждання», який відбувся в Патріаршому домі за ініціативи Комісії УГКЦ у справах душпастирства.

«Медичне капеланство – це важлива духовна та психологічна підтримка для усіх присутніх в лікарні. Саме капелани можуть знайти правильні слова, яких потребують пацієнти, їх родичі та власне медичні працівники:  лікарів, бо саме вони першими опинилися на передовій у боротьбі з пандемією, яка стала викликом для усіх нас. Вони працюють в дуже непростих умовах і в дуже складний час, рятуючи життя людей;- хворих, які потрапляючи в наші лікарні, і часто впадають у відчай через хворобу чи сильно переживають в очікуванні діагнозу; родичі, які шукають поради і співчуття.
Тому сьогодні роль капелана в нашій системі охорони здоров’я є вкрай потрібною.
Маємо ідею впровадити на Львівщині пілотний проєкт у двох наших комунальних закладах – лікарні ОХМАТДИТ та Онкоцентрі. Йдеться про введення посади медичного капелана в адміністративний апарат. 
Мова йде про духівника, який би міг бути присутнім у повсякденному житті лікарні, брати участь в оперативних нарадах, бути в курсі того, що відбувається на місці, хто потребує допомоги і як можна це зробити. 
Я вважаю, це дасть можливість налагодити необхідний діалог між медичними працівниками, пацієнтами, родичами хворих», - зазначила під виступу Ірина Гримак. 

В свою чергу заступник міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак підтримала ідею присутності та допомоги капеланів у медичних закладах. Адже, враховуючи різке збільшення хворих в лікарнях, складні випадки захворювань, медики також часто потребують психологічної допомоги або реабілітації. 
«Залучення душпастирства до сфери охорони здоров’я має відбуватися на основі законодавства, тому зараз на рівні держави необхідно напрацювати відповідну нормативно правову базу, підготувати капеланські кадри для потреб охорони здоров’я»,- повідомила заступник міністра.