Медичні заклади області не зможуть укласти договір із НСЗУ, якщо не забезпечать доступність людей з інвалідністю

Медичні заклади області не зможуть укласти договір із НСЗУ, якщо не забезпечать доступність людей з інвалідністю

04.02.2021

В обласній раді продовжується практика щотижневих онлайн-нарад із головами об’єднаних територіальних громад та районів Львівщини. Учора на зв’язку були керівники Львівського району, сьогодні долучилися представники Дрогобицького, Самбірського та Стрийського районів.

Під час Зум-конференції керівництво облради наголосило на проблематиці виконання вимог щодо доступності людей з інвалідністю у закладах охорони здоров’я відповідно до нових норм ДБН.

«Медична допомога для мешканців має бути доступною, в сенсі вільного доступу до медичних послуг для людей з інвалідністю. Цей пункт – є однією з вимог за програмою медичних гарантій. Тобто медичні заклади, які планують у 2021 році укласти договір з Національною службою здоров`я України, мають забезпечити фізичну доступність своїх будівель для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп», – зазначила голова облради Ірина Гримак..

Ірина Гримак звернула увагу голів громад, на те, що із закладами, які не створять безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю, НСЗУ з 1 квітня  2021 року договорів не  укладатиме. І це питання відтерміновуватися не буде.

Також голова облради поінформувала про те, мешканці Львівщини, які потребують інсулінотерапії, цьогоріч будуть забезпечені відповідними медикаментами.
«Перша сума, на I квартал, надійде в громади уже впродовж 2-3 днів, щоб на місцях була можливість забезпечити необхідними медикаментами інсулінозалежних пацієнтів.  Маю запевнення глави уряду, що проблем з фінансуванням та забезпеченням пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, у цьому році не повинно бути», - додала вона.

Також з голови ОТГ торкнулися питання комунікації з компанією постачальником електричної енергії, зокрема свої запитання керівники громад озвучили представникам Львівобленерго та Львівенергозбуту. 

«Керівники територій та енергетичні компанії мають налагодити механізм співпраці між новою структурою районних електромереж та новоствореними громадами, щоб максимально зробити доступними послуги з енергопостачання на місцях, - наголосив заступник голови облради Юрій Холод. - Мешканці області повинні завчасно отримувати, доступними каналами, оперативну інформацію про планові відключення та вчасну інформацію про реагування на аварійні ситуації».

Учасники нарад також обговорили питання фінансування доріг загального користування у 2021 році. За останньою інформацією від уряду, як повідомив Юрій Холод, цього року буде основний акцент зроблено на ремонт доріг державного значення, а уже з наступного планується скерування коштів державного бюджету на дороги загального користування. 

Окрім того, йшлося про важливість здійснення протипаводкових  заходів, пропозиції щодо яких потрібно скерувати у департамент екології та природних ресурсів для розгляду.

«Це основні екологічні заходи, які мають здійснюватися в області у цьому році», - наголосив Юрій Холод.