На Львівщині обговорюють реалізацію проєкту «Мале Карпатське коло»

На Львівщині обговорюють реалізацію проєкту «Мале Карпатське коло»

06.02.2021

Керуючий справами Львівської обласної ради Руслан Кандибор сьогодні, 6 лютого, бере участь у конференції «Мале Карпатське коло: на шляху до державного інвестиційного проєкту».

Участь у заході також беруть голова Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков, заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, голова Львівської ОДА, депутат Львівської обласної ради Максим Козицький, депутати Львівської обласної ради Тарас Чолій, Тарас Подвірний, Олександр Ганущин, представники від Закарпатської, Івано-Франківської областей.

Як наголосив у вітальному слові Руслан Кандибор, ще у 2016 році виник задум з’єднати Львівщину із Закарпаттям. «А як з’єднати ці дві сусідні області? Звичайно, треба будувати дорогу.  Відтак Львівська обласна рада ініціювала проєкт «Мале Карпатське коло», підтримує і буде його підтримувати. У депутатів обласної ради є цілковите розуміння важливості реалізації цього проєкту. Адже дороги – це артерії життя. Є дорога – є інвестиції, є бізнес, є розвиток.

Робімо добрі справи!», - сказав Руслан Кандибор.

«Реалізація цього градніозного проекту дозволить краще інфраструктурно об’єднати Львівщину, Закарпаття і Івано-Франківщину. Переконаний, Мале Карпатське коло дасть новий поштовх до розвитку нашої області», - підкреслив заступник голови комісії з питань ЖКГ, інфраструктури та ПЕКу Тарас Чолій.

Учасники конференції визначають спільні завдання на 2021 рік для виконавчої і самоврядних влад Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської областей і «Укравтодору», аналізують можливості і джерела фінансування окремих складових «Малого Карпатського кола», а також обговорюють перспективи включення проєкту до переліку об’єктів у рамках відзначення 30-ї річниці Незалежності України.

У межах конференції відбудуться панельні дискусії: «Дорожня інфраструктура «Малого Карпатського кола»: від ідеї до стану реалізації», «Мале Карпатське коло» і туристична інфраструктура Українських Карпат», «Державний інвестиційний проєкт: від процедури до втілення», «Лісові автомобільні дороги в «Малому Карпатському колі».

Довідково:

«Мале Карпатське коло» - спільний проєкт Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської областей разом з Укравтодором, метою якого є розбудова доріг у центральній частині Українських Карпат.

У грудні 2019 року проєкт «Мале Карпатське коло» був презентований, а також підписано відповідний Меморандум між областями.

Мета проєкту: зробити центральну частину Українських Карпат доступною, безпечною для туристів та інвестиційно привабливою.

Завдання проєкту:

- нове будівництво нових 20 км автодоріг у центральній частині Українських Карпат навколо діючих і перспективних гірських курортів Славська, Боржави та Прикарпаття (10,5 км у Львівській, 2,5 км у Закарпатській та 7 км в Івано-Франківській області);

- капітальний ремонт та реконструкція понад 380 км доріг у Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях з вуличним освітленням, велодоріжками, тротуарами, відеонаглядом, захистом русел карпатських річок з новими мостовими переходами (понад 177 км у Львівській, 132 км у Закарпатській та 77 км в Івано-Франківській області).

На сьогодні Львівщина мобілізувала 17 млн грн з бюджету Славської селищної територіальної громади, 5 млн грн з обласного бюджету, 22 млн грн. з Державного дорожнього фонду та уклала угоди на розроблення проєктно-технічної документації і техніко-економічне обґрунтування на нове будівництво 26 мостів, 3 автошляхів та 2 об’єктів нового будівництва (в тому числі на території Закарпатської та Івано-Франківської областей).