На розвиток культури Львівщини з обласного бюджету передбачили 12 млн грн

На розвиток культури Львівщини з обласного бюджету передбачили 12 млн грн

04.02.2021

Кошти в сумі 12 млн грн планують закласти у Комплексній програмі розвитку культури Львівщини, яку 3 лютого розглянула та погодила комісія з питань культури, інформаційної політики та промоції.

Серед основних напрямів програми є розвиток та популяризація української мови й культури національної свідомості громадян в Україні та за кордоном, підтримка народних домів, музеїв, мистецьких шкіл та мистецьких ініціатив, поповнення бібліотечних фондів та реалізація бібліотечних проєктів.

Окрім того, передбачено фінансовий ресурс на відзначення діячів культури області у різних напрямах культури та мистецтва, зокрема вручення премії в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури, а також літературної премії ім. К. Мандрик-Куйбіди.

Основна увага у програмі приділена установам і закладам культури обласного підпорядкування, зокрема щодо оновлення їх матеріально-технічної бази,  активізації гастрольної діяльності творчих колективів, також оновлення костюмів за умови співфінансування за рахунок власних надходжень в обсязі не менше 30%, забезпечення транспортними засобами.

«Серед цікавого, у цьому році плануємо провести кілька конкурсів, зокрема конкурс оперного співу серед молодих виконавців ім. Василя Сліпака та конкурс молодих композиторів імені Мирослава Скорика. Також залучатимемо львівських митців до участі у національному проєкті «Українська пісня/UkrainianSongProject» та проєкті «Український Донбас».
Також хочемо провести культурно-мистецьке таборування для мешканців сільської місцевості, скерувати кошти на підтримку фестивального руху і мистецько-патріотичних заходів та  популяризацію та презентацію  культурно-мистецького доробку Львівщини в Україні та закордоном», - розповіла т.в.о. директора департаменту з питань культури, національностей та релігій ОДА Тетяна Плугатор.

За її словами, традиційно проведуть конкурси «Топ 10 народних домів», «Топ 10 мистецьких шкіл», «Топ 10 бібліотек».