Обласна рада ухвалила бюджет Львівщини на 2021 рік

Обласна рада ухвалила бюджет Львівщини на 2021 рік

22.12.2020

Львівська обласна рада сьогодні, 22 грудня, ухвалила бюджет на 2021 рік. Прогнозований обсяг головного фінансового документа за видатками – 5 134,6 млн грн, за доходами – 5 134,6 млн грн.

Як наголосив під час презентації проєкту обласного бюджету голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку обласної ради Володимир Квурт, у 2021 році немає бюджетних «сюрпризів» у частині суттєвих змін щодо податків і зборів до обласних бюджетів.

«У проєкті обласного бюджету важливо було зважити усі бюджетні розрахунки, підтримку наших комунальних установ і водночас надати шанс для розвиткових  проєктів і програм. Ми прагнули залишити проєкт бюджету в реальних «коридорах», щоб мати його повне виконання. Але, якщо справи підуть дещо краще, ніж ми оптимістично сподіваємося, за результатами півріччя, будемо, можливо, переглядати і доповнювати ті чи інші програми додатковими коштами», - зазначив Володимир Квурт.

Як бачимо, обласний бюджет передбачає, що власні доходи 2021 року становитимуть 3 155,2 млн грн. До порівняння: у 2020 році – 3 277,5 млн грн, а очікуване виконання 2,873 млн грн.

З метою фінансування видатків на утримання та першочергових заходів затверджуємо 12 програм соціального характеру, на що депутатський корпус передбачив кошти в сумі 782 млн грн із терміном фінансування січень – березень. На виконання решти програм зафіксували в обласному бюджеті 2021 року нерозподілену суму – 479 млн грн.

Загалом на реалізацію обласних програм на Львівщині наступного року планують скерувати – 1,4 млрд грн. Ця цифра є на рівні 2020 року.

Варто наголосити, що Держбюджет – 2021 відповідно до нового адміністративно-територіального устрою передбачає переведення на прямі міжбюджетні відносини 73 громади Львівщини.

Про інші бюджетні виклики – нижче на слайді.

У Державному бюджеті 2021 року є нові бюджетні Програми і субвенції для місцевих бюджетів. Вони поки не відображені в обласному бюджету. До них будуть прописані Порядки і вже при уточненні показників бюджету отримаємо цифри для області. Передбачається, що більшість з цих субвенцій будуть розподілені відразу на рівень громад.

«Необхідно наполегливо працювати над максимальним залученням цих коштів на Львівщину», - наголосив Володимир Квурт. 

 Крім того, у Державному бюджеті для Львівщини передбачено низку державних інвестиційних проектів на загальну суму 277  млн грн.

- «Реставрація головного корпусу Львівського національного університету ім. І. Франка» - 36 млн грн.

- «Заходи із забезпечення протипаводкового захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та угідь у Львівській області» – 5 млн грн.

- «Будівництво водопровідних мереж в населених пунктах Львівської області, що користуються привізною водою» – 10 млн грн.

- Розбудова прикордонної дорожньої інфраструктури на українсько-польському кордоні – 150 млн грн.

- «Створення сучасного мультифункціонального мистецького простору шляхом нового будівництва на вул. Стефаника, 3, у м. Львові» – 4 млн грн.

- «Модернізація сцени Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької» – 54,5  млн грн.

- «Створення першого в Україні акустичного концертного залу у Львівській спец. муз. школи-інтернату ім. С. Крушельницької» – 17,8 млн грн.

Отож, у 2021 році розпочинається новий стратегічний період відповідно до затвердженої Стратегії розвитку Львівщини на 2021-2027 роки, яка є планом дій.

«Львівщина отримала реалістичний і збалансований бюджет на майбутній рік», - підсумував Володимир Квурт.