Олександр Ганущин прозвітував про свою роботу перед депутатським корпусом Львівської обласної ради

Олександр Ганущин прозвітував про свою роботу перед депутатським корпусом Львівської обласної ради

28.05.2019

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин сьогодні, 28 травня, під час сесії прозвітував про свою діяльність у 2018 році . 
Під час свого виступу він розповів про третій рік роботи Львівської обласної ради VІІ скликання, його головні надбання, основні напрямки діяльності та про перспективи на 2019 рік.

За його словами, у фокусі роботи Львівської обласної ради VІІ скликання в 2018 році були такі основні напрямки діяльності: розвиток інфраструктури; зміна підходів у призначенні керівників комунальних медичних закладів; новий рівень у конкурсі проектів місцевого розвитку – 2018; створення платформ для обговорення та вирішення проблем регіону; енергозбереження в бюджетній сфері; стратегія у сфері екології; транскордонне та міжнародне співробітництво; розвиток Карпат; активна політика національної пам’яті та допомога ЗСУ; співпраця Львівщини та Луганщини.

Так, у галузі розвитку інфраструктури, зокрема дорожньому господарстві – запрацював Державний дорожній фонд. Таким чином обласний бюджет отримав 583,2 млн грн субвенції для ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення.
Загалом відремонтовано 325 км доріг на суму 812 млн грн. Із них:
Кошти обласного бюджету:
- 252,2 млн грн – для доріг загального користування місцевого значення;
- 35,9 млн грн – для доріг комунальної власності у 46 населених пунктах області.
Кошти місцевих бюджетів (співфінансування обласної програми розвитку дорожнього господарства):
-  50,4 млн грн – для доріг загального користування місцевого значення;
- 41,4  млн грн – для доріг комунальної власності.
Кошти субвенції з державного бюджету – 383,2 млн грн.

Цьогоріч у напрямку розвитку спортивної інфраструктури облаштовано 97 спортивних майданчиків у 97  населених пунктах: зі штучним покриттям – 29, з тренажерним обладнанням – 61, заміна штучного покриття – 7.
Фінансування:
-21,3 млн грн в межах обласної програми «Спортивний майданчик»;
-23,5  млн грн – із державного бюджету на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям.
За словами очільника облради, у 2018 році Конкурс проектів місцевого розвитку вийшов на новий рівень: створено онлайн-платформу для адміністрування, збільшено фінансування, розширено пріоритети, удосконалено систему оцінки проектів.
Так, у 2018 році реалізовано рекордну кількість проектів – 1007 загальною вартістю 253,6 млн грн: з обласного бюджету 122,7 млн грн; з місцевих бюджетів 77,2 млн грн; небюджетні кошти 53,7 млн грн.

У розрізі провадження активної політики національної пам’яті, допомоги Збройним силам України та роботи з ветеранами ООС (АТО):споруджено пам’ятник Героям ЗУНР та УГА (5,1 млн грн); виготовлено та вручено 100 спеціальних нагород облради до 100-річчя ЗУНР; відкрито «Будинок воїна» у приміщенні колишнього Російського культурного центру (6,5 млн грн);врегульовано статус 227 бійців-добровольців АТО; встановлено пам’ятних хрестів загиблим воїнам: на Львівщині – 12, на сході – 12; підтримка 41 військової частини, розташованої на Львівщині – 16,6 млн грн з обласного бюджету.
Не залишається поза увагою депутатського корпусу облради і вирішення питань енергозбереження в бюджетній сфері. Обсяг фінансування з обласного бюджету в 2018 році склав – 30 млн грн.

Окремим пунктом, Олександр  Ганущин зупинився на активній транскордонній і міжрегіональній співпраці нашої області.
Так, за результатами III Форуму місцевого розвитку у Трускавці, який зібрав у 2018 році понад 400 учасників, розроблено макрорегіональну стратегію розвитку Карпатського регіону, ініційовано реалізацію проекту регіонального розвитку в Українських Карпатах, відбувається підтримка ініціатив карпатських громад на регіональному рівні.
«Розвиток Карпат і надалі буде у фокусі нашої роботи на найближчу перспективу», - наголосив Олександр Ганущин.
Окрім того, важливим і продуктивним є Форум місцевого самоврядування на Сколівщині, де напрацьовуються спільні проекти розвитку громад.
Говорячи про успішну транскордонну співпрацю Львівщини, Олександр Ганущин акцентував, що Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна» – лідер у залученні коштів міжнародної технічної допомоги: 6 проектів у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 (в т.ч. у 2 проектах – головний бенефіціар).
Загальний бюджет проектів – понад 12,5 млн євро (в т.ч. грант ЄС для українських партнерів – 6 млн євро (понад 190 млн грн). Професійна консультаційна підтримка 11 транскордонних проектів загальним бюджетом близько 25 млн євро.

У 2018 році, за словами очільника облради, відбулася успішна співпраця Львівщини та Луганщини у межах проекту «Змінимо країну разом» у форматі освітніх, культурних, медійних обмінів. Відтак реалізовано 40 проектів на загальну суму 2,2 млн грн.

2018-й став знаковим у зміні підходів у призначенні керівників комунальних медичних закладів. Оголошено та проведено відкритих конкурсів – 17, визначено переможців – 14. Керівників призначено на посади терміном на 5 років.
«Ми проводимо справді відкриті і часом  не дуже прості  змагання на керівників наших комунальних закладів. Але ми це робимо. Крім того,проголосовано за перетворення низки закладів охорони здоров’я в комунальні некомерційні підприємства. Ми вперше в Україні підтримали курс Уряду на автономізацію закладів охорони здоров’я в некомерційні  комунальні підприємства», - сказав очільник облради.
Також Олександр Ганущин поділився загальною інформацією про роботу ради: з початку року проведено 6 сесій, 10 пленарних засідань, під час яких ухвалено 190 рішень. Також відбулося 129 засідань профільних комісій.

Підбиваючи підсумки звіту, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин серед основних завдань на 2019 рік назвав: розвиток соціальної інфраструктури; конкурс проектів місцевого розвитку-2019; транскордонне та міжнародне співробітництво; проект «Змінимо країну разом»; розширення природно-заповідного фонду області та розвиток рекреації; ефективне використання комунального майна та інші.