"Перший колір" – у музеї Івана Франка в Нагуєвичах представили експозицію мистецьких світлин Олександра Пежанського

"Перший колір" – у музеї Івана Франка в Нагуєвичах представили експозицію мистецьких світлин Олександра Пежанського

01.12.2022

У комунальному закладі Львівської обласної ради «Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» презентували виставку кольорових фотографій українського архітектора і фотохудожника, живописця, солдата Української Галицької армії Олександра Пежанського.

Світлини зроблені автором у 1938-1939 роках. Роботи майстра з сімейного архіву надала його донька, Дарія Ярошевич, яка зараз мешкає у США.

 

Саме Олександр Пежанський вважається одним із перших українців, зацікавлених кольоровою фотографією на Галичині. Сучасники відзначали мистецький хист Пежанського та добре відчуття композиції й перспективи кадру. Цього року виповнюється 130 років з дня народження митця.

 

Як зазначив директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак, слід повертати в історію української фотографії, української культури такі постаті, як Олександр Пежанський. Адже історія української фотографії ще не написана.

 

«Запрошуємо до Державного історико-культурного музею «Нагуєвичі» відвідати виставку. Сподіваємося, після перегляду досконалих робіт Олександра Пежанського, ви дізнаєтеся більше про його творчість», - наголосив Богдан Лазорак.

 

Пежанський був активним членом Українського фотографічного товариства (УФТ), учасником багатьох виставок у Львові. Після завершення періоду радянської окупації, роботи фотомитця були представлені на виставках Українського фотографічного товариства у США.

Чорно-біла світлина Олександра Пежанського, під назвою «Спрацьовані руки», здобула першу нагороду виставки у Нью-Йорку.

 

Роботи українського митця публікували на сторінках журналу Спілки українок Америки, в інформаційному листку Українського конгресового Комітету Америки.

 

У 1992 році, до 100-річчя з дня народження Олександра Пежанського вийшов у світ фотоальбом його робіт - «Ностальгія». Це збірка світлин Прикарпаття початку XX століття та відомих релігійних діячів Західної України, яку впорядкував відомий львівський фотограф Василь Пилип’юк.