Представниці депутатських груп, громадських організацій Львівщини обговорили можливості протидії домашньому насильству  

Представниці депутатських груп, громадських організацій Львівщини обговорили можливості протидії домашньому насильству  

01.12.2022

Щоб уникнути проблеми домашнього насильства, порушення прав людини, про це слід говорити щоденно, а не лише в рамках акцій від громадських організацій. На цьому наголосила голова депутатської групи «Рівні можливості» Львівської обласної ради Соломія Риботицька, під час зустрічі представниць депутатських груп, волонтерських та громадських організацій Львівщини.  

Нагадаємо, щороку з 25 листопада до 10 грудня відбувається Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». То ж учасниці зустрічі обговорили проблеми та виклики, які постають перед українськими жінками, зокрема через війну. Також йшлося про напрямки протидії та випередження гендерно-зумовленого насильства.

«Проблема домашнього насильства нікуди не зникла – вона лише загострилась в цих умовах. Тому поліція Львівщини працює з цією проблемою у посиленому режимі, функціонують 5 поліцейських бригад з протидії насильству. Цей проєкт виправдав сподівання і досвід створення таких бригад варто поширювати у громади області», - повідомила начальниця сектору протидії домашньому насильству Львівського районного управління поліції №1 Марта Василькевич.  

Одним із факторів  безпеки та більшої незалежності жінок є соціальне підприємництво, воно покликане долати бідність, а також допомагати людям досягати економічної самодостатності. Представниці громадських організацій розповідали про організацію економічних, психологічних тренінгів для жінок, яких навчають основ підприємництва та лідерства.    

Голова громадської організації «Центр «Жіночі Перспективи» Любов Максимович повідомила, що в області планують створити кластер соціальних підприємств, що дозволить підсилити економіку, забезпечити роботою людей.   Зараз виникають проблеми у взаємодії внутрішньо переміщених родин, їм треба допомагати адаптуватися. Жінки зараз мають бути долучені до прийняття рішень на усіх рівнях в державі. У жовтні 2020 року Уряд України прийняв рішення про затвердження Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 "Жінки, мир, безпека". Це означає, що на рівні держави задекларовані конкретні кроки, спрямовані на забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у подоланні конфліктів, встановленні миру, процесах відновлення,  протидії насильству», - розповіла Любов Максимович.    

Підсумовуючи зустріч Соломія Риботицька наголосила, що настав час розширювати та збільшувати кількість громадських організацій, які працюють у сфері протидії насильству. Також для спільної безпеки важливо об’єднувати зусилля місцевої влади, поліції, волонтерів та мешканців громад.  

«Тема соціального захисту буде головною впродовж найближчих років. Кількість звернень до Національної поліції за фактом насильства не зменшується, а лише зростає. Маємо працювати разом з громадами Львівщини, адже проблеми є і в містах, і в селах. Депутатська група «Рівні можливості», у співпраці з Асоціацією «Ради Львівщини» ініціюватиме зустрічі з представниками громад. Проблеми насильства треба вирішувати, дбаючи не лише про тих, хто постраждав, а й працюючи з кривдниками. Потрібно застосовувати заходи на випередження поршень. Мусимо зараз усі разом працювати задля нашого майбутнього - без насильства», - закликала Соломія Риботицька.