Профільна комісія підтримала фінансування проєкту створення лісового розсадника

Профільна комісія підтримала фінансування проєкту створення лісового розсадника

21.01.2021

Комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації підтримала пропозицію виділити кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища для завершення проєкту створення лісового розсадника на базі Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру.

Проект сучасного розсадницького комплексу із залученням обладнання та технологій шведської компанії передбачає реконструкцію приміщення для цеху посіву сіянців; установку лінії для висіву насіння; влаштування теплиць загальною площею 1920 м кв. для вирощування сіянців із закритою кореневою системою; оснащення кожної теплиці автоматичною підвісною зрошувальною установкою.

У запроектованому лісовому розсаднику вирощуватимуть модрину європейську, сосна звичайна, псевдо тсугу та дуб звичайний для подальшого висадження на Прикарпатті та рівнинній частині Львівщини; ялицю білу та бук лісовий для лісовідновлення на території Карпат на місці всихаючих ялинових насаджень.

На базі ДП «Львівський лісовий селекційно насіннєвий центр» за один цикл вирощується 3,5 млн шт. сіянців із закритою кореневою системою. У перспективі планується розширення лісового розсадника та доведення його потужності до 15 млн шт. сіянців із закритою кореневою системою.

На переконання фахівців, реалізація проєкту дозволить вирішити проблеми лісовідновлення в Карпатському регіоні та забезпечити якісним садивним матеріалом для лісорозведення та озеленення об’єднані територіальні громади. Відтак загалом для завершення проекту необхідно 28 млн грн.

Ці кошти підприємство частково планує залучити з обласного бюджету, а також розраховує на фінансовий ресурс від держави.

Довідково:

За період 2017-2020 роки з обласної скарбнички скеровано на проєкт створення лісового розсадника 40 млн грн, зокрема у 2020 році – 8,7 млн грн.