Сьогодні річниця смерті громадської і політичної діячки, дипломатки та розвідниці Ольги Басараб

Сьогодні річниця смерті громадської і політичної діячки, дипломатки та розвідниці Ольги Басараб

12.02.2021

Сьогодні річниця загибелі активістки, організаторки, дипломатки і розвідниці Ольги Басараб. Дочка греко-католицького священика Михайла Левицького з-під Рогатина, вона здобула відмінну на свій час освіту. З юності її відрізняла дуже активна і плідна діяльність у громадському житті. Вона працювала в багатьох українських установах австрійської Галичини – знаменитому страховому товаристві «Дністер», Земельному банку, Українському кредитовому союзі. 

З вибухом Першої світової війни Ольга Басараб організувала першу жіночу чоту у складі Легіону Українських січових стрільців. З постанням на Наддніпрянщині Української Народної Республіки, вона розпочала дипломатичну діяльність, відстоюючи інтереси молодої держави. Після поразки визвольної боротьби Басараб, легально працюючи у Львівському відділі Союзу українок, вона приєдналася до підпільної Української військової організації. 

У лютому 1924 польська поліція заарештувала Ольгу Басараб. У тюрмі її піддали нелюдським тортурам, допитуючи про підпільну мережу УВО. 12 лютого 1924 року Ольгу Басараб знайшли мертвою у камері. 

Вона прожила коротке, але напружене та яскраве життя, всіма своїми справами свідчачи про вірність своєму народу. По смерті Басараб стала іконою українського визвольного руху, а її ім’я – бойовим гаслом. І у наш час постать Ольги Басараб залишається зразком українки, громадянки, патріотки.