У Львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ успішно прооперували 16-річну дівчину із ідіопатичним сколіозом 4-го ступеня

У Львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ успішно прооперували 16-річну  дівчину із ідіопатичним сколіозом 4-го ступеня

10.08.2022

Троє лікарів-ортопедів Науково-навчального медичного центру «Університетська клініка» Харківського національного медичного університету, серед яких завідувач ортопедо-травматологічного відділення, доктор мед. наук Дмитро Петренко, лікар ортопед-травматолог доктор мед. наук Андрій Мезенцев та лікар ортопед-травматолог Дмитро Демченко приїхали до Львова на запрошення завідуючої ортопедичного відділення «Охматдиту» Злати Кузьо.

У дівчинки ідіопатичний юнацький сколіоз невідомого походження було виявлено більше, як три роки тому. Певний час їй було призначено консервативну терапію – носіння спеціального корсету, але цього для неї було не достатньо. Батьки Вікторії, пропри певні ризики ускладнення, все ж таки вирішили про проведення оперативного втручання.

Через війну довелося переносити операцію, що негативно впливало на стан здоров’я дитини, оскільки дані оперативні втручання краще робити раніше, коли м’які тканини легше піддаються корекції. 

Аби батьки не ризикували життям доньки та власним життям, лікарі Університетської клініки згодилися приїхати до Львова, аби прооперувати Вікторію на місці.

«У нас з клінікою є давня дружба. Щиро дякуємо, що лікарі відгукуються і долають такий довгий шлях, аби врятувати дитяче життя», - розповіла Злата Кузьо. 

Майже чотирьохгодинне оперативне втручання з корекції деформації хребта хірургічним шляхом із застосуванням конструкції, на щастя, пройшло успішно і без ускладнень. На другий день дівчинка вже могла стояти на ногах. Протягом тижня вона ще проходитиме реабілітацію у нашій лікарні, а далі впродовж місяця відновлюватиметься вдома.

«Вікторія матиме надалі звичне життя з прямою спиною, вона зможе мати фізичні активності, народжувати дітей», - додала лікарка.

Ідіопатичний юнацький сколіоз поширений у 5,2% підлітків та становить 70–80% усіх випадків деформації хребта в педіатричній практиці.

Як пояснюють медики, він починає проявлятися у дітей у пубертатному віці, в 10-11 років. Часто батьки пропускають цей момент, коли дитина починає сутулитися, адже діти в цей період починають соромитися і викривлення можна не помітити одразу. Тому, рекомендуємо батькам обов’язковий профілактичний огляд дітей у лікаря-ортопеда, починаючи із 10-ти років. Так, можна запобігти деформаціям хребта та важким наслідкам.