У Львівській обласній раді обговорили проблемні питання галузі медицини

У Львівській обласній раді обговорили проблемні питання галузі медицини

16.01.2021

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак сьогодні, 16 січня, зустрілася з директорами медичних закладів обласного підпорядкування, керівництвом Управління майном спільної власності облради та профільним заступником ОДА.  

Під час зустрічі присутні обговорили проблемні питання роботи медичних установ. Зокрема, питання повернення коштів Національною Службою Здоров’я України, необхідності ремонту чи реконструкції приміщень лікарень,  недостатність фінансового ресурсу на забезпечення медпрепаратами, а також особливості функціонування закладів в час пандемії та після неї.

Лікарі одним з важливих питань вважають беззаперечно профілактику та вчасне виявлення захворювань.  У час пандемії усі акцентують увагу саме на COVID-19, але інші хвороби нікуди не зникли. Серцево-судинні захворювання, діабет, онкологічні захворювання, хронічні захворювання  можуть прогресувати  і відтак ми незабаром можемо зіткнутися з проблемою занедбаних станів у хворих. 

«Не варто забувати, що рання діагностика захворювань, своєчасна профілактика та лікування допоможуть врятувати не одне життя.  Ковід рано чи пізно закінчиться, тому потрібно інформаційно працювати з людьми, щоб вони вчасно зверталися за медичною допомогою та мали можливість отримати якісну послугу», - зазначила Ірина Гримак. 

Також вона наголосила на тому, що лікарні мають боротися за свого пацієнта, бути конкурентними,  збергти наявні та виховувати молоді висококваліфіковані кадри.

Крім того, Ірина Гримак наголосила на необхідності кожній лікарні переглянути, до прикладу, оптимізацію адміністративних штатних одиниць, перелік надання платних послуг, розглянути додаткові можливості наповнення спецфонду установ, проаналізувати дублювання медичних послуг, по-іншому подивитися на господарські питання. 

Окремо зупинилися на важливості розглянути питання можливого базування «швидких» при обласних лікарнях, незадовільній роботі диспетчерської служби екстреної медичної допомоги , а також привернути увагу до пропагування добровільного донорства крові.

За підсумками наради, голова облради відвідає низку закладів, щоб на місці поспілкуватися з керівництвом та медичним персоналом, зрозуміти, як і чим обласна влада може допомогти, щоб обласні установи ставали кращими, а пацієнти їм довіряли та отримували якісні та вчасні медичні послуги.