У Львові реалізували проєкт щодо захисту щойно відреставрованого фасаду Чорної Кам’яниці

У Львові реалізували проєкт щодо захисту щойно відреставрованого фасаду Чорної Кам’яниці

12.07.2022

У Львові з ініціативи Львівського історичного музею спільно із Світовим фондом пам’яток та Благодійною організацією «Друзі Львівського історичного музею» за сприяння Посольства США в Україні встановили захисну конструкцію для збереження від руйнування щойно відреставрованої пам’ятки «Чорна Кам`яниця».

У 2016–2019 роках було успішно реалізовано грантовий проєкт «Збереження будинку Альберті 16 сторіччя («Чорної Кам’яниці») на площі Ринок у Львові». Грант був наданий Посольським фондом США зі збереження культурної спадщини у сумі 275 тисяч доларів США. Доклався фінансово й сам музей
Відтак було відреставровано головний фасад будівлі та скульптури на ній, внутрішній дворик, фоє, групу пам’яток кам’яної скульптури. Крім того, приміщення фондосховища скульптур обладнали сучасними засобами збереження. Також були здійснені розкопки внутрішнього дворика Кам’яниці та створена експозиція Лапідарію (епіграфіки, кам’яних архітектурних і скульптурних фрагментів з львівських будівель).

З  2019 року у Чорній Кам’яниці також розпочав роботу Музей історії міста Львова.

Музейники зазначають, що з початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України постало питання збереження щойно відреставрованої пам’ятки від ймовірних руйнівних загроз.

«В межах проєкту на фасаді будівлі встановили захисну конструкцію, яка здатна протистояти уламкам, не завдаючи при цьому пошкоджень поверхні або конструкції будівлі», - розповів директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

Голова комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Іван Щурко подякував колективу музею та міжнародним партнерам за ініціативу та тверду позицію щодо збереження культурної спадщини та висловив сподівання, що це стане добрим прикладом для інших музейних установ України.  

«Реставрація Чорної кам’яниці у Львові є кращим прикладом поєднання відновлювальних робіт та науково-дослідницької складової, що є дуже важливим. Приємно, що наші обласні установи так дбають про збереження пам’яток у тісній співпраці з закордонними партнерами. Зараз ситуація в країні екстраординарна, тому маємо шукати оптимальні способи убезпечення від руйнувань наших вітражів, елементів фасадів, скульптур. Це свідчить про наше відповідальне ставлення до збереження нашої культурної спадщини», - зазначив Іван Щурко.

«Світовий фонд пам’яток розпочав свою роботу в Україні недавно,  його основна мета – забезпечувати збереження об’єктів культурної спадщини у кризових умовах. На жаль, в Україні відбуваються  воєнні дії, тому зараз нашим завданням є захистити пам’ятки від руйнувань,  а також підготуватися до періоду повоєнного  відновлення.  
Усі ми віримо, що війна закінчиться і ми переможемо, але уже зараз маємо думати про збереження культурної спадщини в Україні», - наголосила представниця Світового фонду пам’яток Катерина Гончарова.