У Львові триває загальноукраїнський діалог про місцевий економічний розвиток

У Львові триває загальноукраїнський діалог про місцевий економічний розвиток

22.06.2021

Впродовж двох днів у Львові відбуватиметься  загальноукраїнський діалог з питань місцевого економічного розвитку. 

Участь у ньому беруть представники уряду, народні депутати, представники виконавчої влади та всіх рівнів місцевого самоврядування з Львівщини та України. Львівську обласну представляє заступник голови облради Юрій Холод. 

У форматі круглого столу учасники діалогу обговорюють актуальні законопроєкти та проблеми діяльності органів місцевого самоврядування у галузі місцевого економічного розвитку, стратегічного планування та містобудування. 

Зокрема, йдеться і про регуляторну політику, створення індустріальних парків та повноваження органів державного архітектурно-будівельного контролю. 

Реформа децентралізації, медицини та освіти, а також постійна зовнішня загроза - війна - дали поштовх до перегляду порядку денного багатьох економічних змін. Закономірно, найперше тих, які стосуються регіональні економічної політики.

«З  2019 року я постійно є учасником процесу децентралізації на Львівщині як заступник голови обласної державної адміністрації, а тепер обласної ради. Приємно розуміти, що в цьому процесі наша область є проактивна. Розуміємо, що на противагу східно-центральному регіону країни, ми є далі від зони бойових дій, можемо хвалитися одним із найважливіших економічних ресурсів - людським потенціалом. Приємно бачити, що такі та подібні, більші і менші форуми останніми місяцями часто відбуваються на Львівщині. Це означає, що саме наш регіон сигналізує державі про потреби змін до нормативних документів, про потреби новацій у законах тощо. Ми є і маємо бути ще більше ініціативні», - зазначив Юрій Холод. 

Також він нагадав, що саме наша область є ініціатором законопроєкту про індустріальні парки, про зміну реєстрації комунальних підприємств та перерозподілу ПДФО і екологічного податку для громад.

У межах панелі про актуальні ініціативи органів місцевого самоврядування Юрій Холод розповів про досвід проведення конкурсу мікропроєктів та ініціативу впровадження нового конкурсу проєктів регіонального розвитку, який має більший фінансовий ресурс для більших проєктів. 
Також він нагадав про потребу законодавчих ініціатив щодо створення і діяльності індустріальних хабів та запропонував впровадити пільги для закупівлі нового або користованого промислового обладнання, щоб допомогти розвиватися підприємництву в регіонах. 

«Ми також пропонуємо розпочати новий проєкт «Велике будівництво в громадах». Жоден місцевий бюджет не зможе витягнути таких проєктів, як КНС. Це десятки мільйонів, і тут не допоможе ані обласний бюджет, ані жодні міжнародні проєкти. 
Наші річки впадають у ріки закордоном, тому така ситуація, яка є, викликає дуже негативні реакції в Європі», - каже Юрій Холод. 

Результатом обговорення та дискусій стануть сформовані пропозиції для вирішення проблемних питань, які організатори скерують до Кабінету Міністрів і відповідних міністерств. 

Організаторами діалогу з питань місцевого економічного розвитку є Асоціація міст України, за підтримки ініціативи U-LEAD з Європою, а також GIZ, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства розвитку громад та територій України тощо.