У Львові вшанували пам'ять учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

У Львові вшанували пам'ять учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14.12.2020

Сьогодні, 14 грудня, у Львові відбулися заходи з нагоди вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

До пам’ятного знаку "Героям і жертвам Чорнобиля" голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, голова ОДА Максим Козицький, громадськість поклали квіти та вшанували пам'ять загиблих.

«Аварія на Чорнобильській станції – це катастрофа світового масштабу. Ліквідатори – люди, які першими кинулися на захист української землі та  усього людства від смертельної радіації. Сьогодні ми віддаємо велику шану живим, згадуємо  тих, хто не зміг пережити цю трагедію, намагаємося допомагати сім’ям, які втратили своїх рідних у цій нерівній боротьбі. 
Світла та вічна пам’ять загиблим у Чорнобильській катастрофі», - зазначила Ірина Гримак.
Довідково:
День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — день пам'яті в Україні. Відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Не є неробочим днем.
День встановлено в Україні «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р. № 945/2006.
Чорнобильська катастрофа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (колишньої УРСР), в ніч на 26 квітня 1986 року.