У Львові вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

У Львові вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18.05.2022

Цьогоріч виповнюється 78 років від початку депортації радянським режимом із Криму кримських татар.

В пам’ять про жертв геноциду сьогодні у центрі Львова одночасно розгорнули два прапори - України та кримських татар. До заходу долучились депутати Львівської обласної ради Ольга Березюк, Володимир Квурт, Звенислава Мамчур та Соломія Риботицька. Присутні також виконали Державний Гімн України та Гімн кримських татар і хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу та полеглих воїнів, які боролися за волю України та Криму.

“Саме цієї ночі 78 років тому, за злочинною вказівкою божевільного диктатора, в домівки кримських татар цинічно увірвалися співробітники НКВС, щоб за надуманими звинуваченнями, позбавити їх рідної землі, власного дому та приректи на нестерпні поневіряння на чужині”, – зазначила Соломія Риботицька.

Депортація кримськотатарського народу розпочалася о 3 годині ранку 18 травня 1944 року і тривала до 20 травня. До операції було залучено 32 тисячі співробітників НКВС. Під час головної хвилі депортації з Криму виселено щонайменше 200 тисяч кримських татар. Близько 8 тисяч під час переселення - загинули.