У Національній академії сухопутних військ тривають експериментальні «Курси лідерства»

У Національній академії сухопутних військ тривають експериментальні «Курси лідерства»

06.11.2018

 

06.11.2018

 

На початку цього навчального року на базі Національної академії сухопутних військ стартував пілотний проект з підготовки офіцерських кадрів для Збройних сил України за рік – «Курси лідерства».

Упродовж року слухачі, які мають вищу освіту не нижче освітнього ступеню «бакалавр», навчаються військовій справі. Саме навчання проходитиме у чотири етапи і складається з загальновійськової, індивідуально-фахової, індивідуально-колективної та спільної підготовки курсантів різних спеціальностей. Після завершення цього курсу всі випускники отримають кваліфікацію «офіцер управління тактичного рівня» та військове звання «молодший лейтенант».

Слухачі вже успішно пройшли етап загальновійськової підготовки та приступили до другого – індивідуально-фахового. За цей час вони набудуть досвід практичних навичок у тактичній і вогневій підготовці, вдосконалюють злагодженість, оперативність та організованість у роботі тощо.

На одному із занять майбутні офіцери відпрацьовували техніку виконання прийомів і способів дій відділення на полі бою. Також воно покликано навчити майбутнього командира творчо й нешаблонно застосовувати різні прийоми, в залежності від обстановки, підвищує морально-бойові якості, зокрема, сміливість, впевненість у своїх силах і зброї, рішучість тощо.

У подальшому на слухачів чекають наступні етапи, які є не менш важливими для вишколу майбутніх офіцерів. Перевага надається практичній складовій та формуванню у військовослужбовців лідерських якостей, адже невдовзі, після завершення навчання, вони будуть відповідати не лише за власне, але й за життя військовослужбовців свого підрозділу.

Загалом, експериментальна програма з підготовки військових фахівців для ЗС України «Курси лідерства» започаткована у Національній академії сухопутних військ влітку цього року. Зміст її полягає в апробації принципово нової форми вишколу офіцерів ланки управління «взвод-рота» за рекордно короткий термін – близько 12 місяців. Окрім наявності зазначеного вище освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», їм необхідно мати належний для проходження військової служби стан здоров’я та відповідні психологічно-професійні якості. Попередній досвід армійської служби необов’язковий, як і не має значення попередня спеціальність.

Перші дві групи, по 15 слухачів у кожній, проходять підготовку за двома найбільш затребуваними у вітчизняному війську напрямками «Управління діями механізованих підрозділів» й «Управління діями підрозділів наземної артилерії». Після завершення навчання всі випускники «Курсів лідерства» будуть призначені на первині офіцерські посади «командир взводу», відповідно до роду військ. А результати виучки першого експериментального набору слухачів ляжуть в основу вдосконалення та розширення такої форми підготовки. Передбачається, зокрема, не лише збільшення кількості слухачів, але й розширення переліку військово-облікових спеціальностей.