Унікальна Різдвяна шопка із різьбленими фігурками часів Івана Франка та його подруги Уляни Кравченко презентуватиметься цьогоріч у Нагуєвичах

Унікальна Різдвяна шопка із різьбленими фігурками часів Івана Франка та його подруги Уляни Кравченко презентуватиметься цьогоріч у Нагуєвичах

22.12.2021

24 грудня Державний історико-культурний заповідник "Нагуєвичі" запрошує на відкриття музейної ялинки та шопки. 

«Як відомо, цьогоріч нам вдалося віднайти сенсаційні знахідки із села Уляни Кравченко: різдвяні різьблені фігурки шопки Божого вертепу початку ХХ ст., яку щороку демонстрували при церковній школі села Солець. Саме у цьому давньому мальовничому селі впродовж 1888 - 1920 рр. із невеликим перервами вчителювала відома українська письменниця і близька приятелька українського національного генія Івана Франка - Уляна Кравченко. Саме вона організувала в Солецькій школі численні гуртки для української молоді, серед яких і духовно-релігійний та літературний, які збиралися при церковній недільній школі. Впреше широкому колу шанувальників спадщини Франка експонуватимемо шопку із 17-ма дерев’яними фігурками, серед них : Діва Марія, Йосип, Ісусик, три царі, пастушки, верблюди, овечка, корівка, музики-вістуни та ін.

Враховуючи, що учні особисто облаштовували шопку, яка мала спеціальні механізми для рухливості, вочевидь ця шопка і була театралізованою методою Уляни Кравченко, з метою виховання у дітей Сольця давньої Києвохристиянської традиції колядування і вшанування Божого Різдва», - розповів керівник музею Богдан Лазорак.

Також вперше в історії садиби Франка презентуватиметься музейна Ялинка, яка здавна росте біля музею Івана Франка. При цьому іграшки презентуватимуть учні Підбузької спеціалізованої школи-нтернату мистецького профілю І-ІІІ ст. "Мала академія мистецтв імені Е. Миська" Підбузька спеціалізована школа-інтернат “Мала академія мистецтв”, а також учні ліцеїв Нагуєвич та Лішні.

Початок о 16-00 год на "зимовій площі" Петра Франка біля Літературно-меморіального музею Івана Франка ДІКЗ «Нагуєвичі».