В рамках Програми транскордонної співпраці львівський «ОХМАТДИТ» отримав сучасну техніку, телемедичний центр і нову операційну

В рамках Програми транскордонної співпраці львівський «ОХМАТДИТ» отримав сучасну техніку, телемедичний центр і нову операційну

01.12.2022

Завершується реалізація міжнародного проєкту, в рамках якого комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівська Обласна Дитяча Клінічна Лікарня Охматдит» отримав сучасну операційну, техніку експертного класу для малоінвазивної хірургії для трьох відділень, телемедичний центр з оновленою конференц-залою та можливість постійного обміну досвідом з іноземними лікарями.

Медичний директор Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит» Богдан Мальований розповів, що львівським лікарям вдалося виграти проєкт завдяки співпраці з польськими колегами. Польсько-український проєкт "Спільна ініціатива Мазовецької Спеціалізованої Лікарні в Остроленці та Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит" для підвищення доступності медичних послуг в області сучасної хірургії» реалізовували впродовж п’яти років в межах Програми Транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Загальний бюджет проєкту склав 1 541 762,00 євро. Окрім того, залучено власний внесок польської лікарні у розмірі 81 508,98 євро та львівської лікарні «ОХМАТДИТ» - 72 667,22 євро.

«Частину бюджету від участі комунального підприємства у проєкті покрила Львівська обласна рада. Основне завдання проєкту – це налагодження та впровадження телемедичних послуг для лікування дітей. Ми першими в Україні отримали лапароскопічну стійку KarlStorz з технологіями 4K і 3D останнього покоління для проведення операцій, а також обладнання для ЛОР та урологічного відділів», - пояснив Богдан Мальований.

ЛОР-відділення отримало нову ультрасучасну борно-шейверну систему KarlStorz, завдяки якій стало можливим бурувати кісточки вуха дуже делікатно, без зайвої травматизації, а ще дуже ощадно і делікатно забирати поліпи з носа. Ще один девайс - отохірургічний мікроскоп з отохірургічним кріслом та аксесуарами. Мікроскоп дозволяє оперувати не лише вухо, але й гортань, адже тут можна змінювати фокусну відстань.

За словами керівника клініки отолорингології Охматдиту Федора Юрочка, нова техіка дозволяє втілювати освітні проєкти, в медичному закладі зараз навчають лікарів з усієї країни. Завдяки облаштованому телемедичному центру, відбуваються постійні консультації українських і польських хірургів.

Крім того, у рамках проєкту лікарні-учасники додатково отримали кошти для боротьби з Covid-19, що дозволило "Охматдиту" швидко відреагувати на виклики пандемії, розгорнути спеціальне відділення для дітей, закупити захисні костюми.