Яворівщина отримала допомогу від «Укргазвидобування» для боротьби з коронавірусом

Яворівщина отримала допомогу від «Укргазвидобування» для боротьби з коронавірусом

30.04.2020

Засоби захисту та дезінфектори передали як Яворівській районній лікарні, так і жителям та амбулаторіям шести сіл району.

Антисептики, маски, латексні рукавички, респіратори, захисні окуляри на суму понад 750 тис. грн. газовики передали представникам центральної районної лікарні та громадам сіл Віжомля, Любинь, Калинівка, Наконечне, Свидниця, Рогізно. Кожен сільський голова отримав для громади по тисячі медичних одноразових масок, 2 тис. латексних рукавиць, 200 респіраторів «Днепр FFP-2», по 5 літрів дезінфікуючої речовини. Додатково засоби індивідуального захисту на суму близько 325 тис. грн отримали 6 фельшерсько-акушерських пунктів кожної громади.

У нашому районі працюють і живуть чимало газовиків, бо на цій території є об’єкти «Львівгазвидобування». Підприємство не байдуже до громад, на чиїх територіях працює і з якими довгі роки підтримує партнерські стосунки. Тому вирішили допомогти цьому району під час пандемії.

Голова Яворівської районної ради Володимир Сичак вважає таку співпрацю під час світової пандемії дуже доречною. На його думку, першочергово необхідно застосувати отримане для дезінфекції місць загального користування, забезпечити засобами індивідуального захисту листонош, робітників, котрі займаються прибиранням населених пунктів, працівників сільської ради, які не полишають своїх робочих місць.

- Переконаний, що кожен сільський голова знає, кому це роздати. Бо в громаді завжди є заможніші, котрі можуть собі дозволити такі речі придбати, а є ті, котрі потребують нашої підтримки: одинокі особи, багатодітні родини, тощо, - вважає він.

Ігор Ільницький, голова Свидницької сільської ради планує розповсюдити значну частину цих засобів індивідуального захисту в громадських місцях та серед населення.

- Думаю над тим, щоб розмістити такі засоби і в місцях громадського користування. До прикладу магазинах, що найбільше відвідують у селах. І хоч власники мають самотужки це зробити, проте маска, вона ж лише на кілька годин. Тож їх має бути в достатку. Вважаю, що це така вагома допомога населенню від газовиків у такий непростий час, - розповідає він.

Звичайно, найбільше допомоги скерували в Яворівську районну центральну лікарню. Окрім перелічених рукавиць, масок, дезінфекторів, захисних окулярів, газовики передали медикам ще й очищуючу станцію для окулярів. Загальна сума допомоги цій лікарні становить близько 176 тис. грн.

Лікарня готова до прийому хворих, у разі необхідності. Закуплені ліки, є захисні костюми, старенький, але ще працюючи апарат ШВЛ, ще один – на огляді в Києві. Очікують поставки ще щонайменше 2 спонсорських. Під прийом хворих приготували реанімаційне, гінекологічне, хірургічне та терапевтичне відділення. Проте, вже сьогодні від 3 до 6 бригад щодня проводять тестування груп ризику на наявність короновірусної інфекції. Відібрали тестовий матеріал у понад 600 осіб. Лише 3 викликали сумнів – скерували матеріали на проведення. Тому підтримка захисними засобами їм дуже потрібна. Особливо в час, коли, зі слів керівництва лікарні, навіть якщо є кошти, то придбати необхідне дуже важко: або ціни зависокі, або товари без документів, або вимагають розрахунку лише готівкою. Тож, до прикладу, окуляри, яких так потребували медики, прийшли від газовиків якраз вчасно.

Водочас, Михайло Дмитрів, директор Яворівської центральної районної лікарні, повідомив дуже добру новину як для мешканців району загалом, так і для газовиків зокрема – вибуху інфекції в прикордонному Яворівському районі наразі вдалося уникнути.

- Через 2 тижні після того випадку, коли на кордоні скопичилося понад 7,5 тисяч українців, котрі поверталися додому через Польщу, ми зробили тестування прикордонників. Гіпотетично, якби серед тих, хто повернувся, було багато інфікованих, то перше, де б вони могли прийти і «наслідити», - це митниця і прикордонники. На превелике щастя, жоден тест, проведений нами у загоні прикордонників, – не підтвердився. Це вселяє велику надію, - зазначив він.