За три дні на Львівщині ліквідували ще 10 маркерів радянського минулого

За три дні на Львівщині ліквідували ще 10 маркерів радянського минулого

22.06.2023

Упродовж 20-22 червня на Львівщині демонтували ще 10 памʼятників монументальної пропаганди радянщини. Загалом від початку року в області вже ліквідували 80 таких обʼєктів.

Про це повідомив представник робочої групи, депутат Львівської обласної ради Захар Миляник.

«У Золочівському районі демонтували п’ять памʼятників солдатам радянської окупаційної армії: по одному в селах Червоне і Єлиховичі Золочівської громади, три – в Поморянській громаді, в селах Жуків, Поляни та Ремезівці.  

У Львівському районі обʼєкти радянської пропаганди демонтували в селах Чишки, Старе Село та Миколаїв Давидівської громади.

У Червоноградському районі декомунізували ще два памʼятники в селах Стенятин та Перетоки Сокальської громади.

Маємо позбуватися маркерів комуністичного тоталітарного режиму. Бо брати у нас точно інші, а Герої в нас наші, українські. І перемога буде за нами», - зауважив Захар Миляник.

Демонтаж пам'ятників-символів радянського режиму відбувається на підставі рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області та розпорядження начальника Львівської ОВА. Документи рекомендують територіальним громадам демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим.

Процесом декомунізації в області займається робоча група з питань декомунізації області, до якої входять депутати обласної ради, громадські діячі, історики, військові та ветерани, управлінці ОВА.