«Зцілення поглядом» – у Будинку воїна відкрили виставку портретів із медичних бинтів

«Зцілення поглядом» – у Будинку воїна відкрили виставку портретів із медичних бинтів

05.10.2022

У комунальному закладі Львівської обласної ради "Будинок воїна" 5 жовтня відкрилася виставка унікальних портретів. Художниця Наталя Бугайова-Гуменюк створює портрети не на малярському полотні, а використовуючи унікальну техніку «ганчбинт», малює на бинтах. Експозиція складається з двох частин: "війна" і "мир".

«Бинт - матеріал цікавий і вимагає великої обережності під час праці. Адже прозорість бинта, його спроможність дати глибину відкриває простір для творчості. Це текстиль, але разом з тим, бинт має лінії, які переплітаються і створюють додатковий об’єм. Крім того, бинт зараз став дуже символічним матеріалом. Його призначення – сприяти загоєнню», - зауважила Наталія Бугайова-Гуменюк.

Художниця розповіла, що перші свої роботи в цій техніці створила під час пандемії. Згодом їй хотілося відтворити портрети вольових людей. Вона шукала фотографії в соціальних мережах і намагалася перенести зображення "людей із характером" на свої полотна. Так з’явилися портрети Левка Скопа, Тараса Шевченка, козаків, а згодом і полонених Азовців- «Пташки», «Волини», Михайла Діанова. Наталія Бугайова – Гуменюк радіє, що тепер герої її творів звільнені з полону і нарешті на волі.

Депутатка Львівської обласної ради Соломія Риботицька запропонувала майстрині представити виставку своїх робіт саме у Будинку воїна.

«Будинок воїна зараз приймає дуже багато людей. Адже тут допомагають родинам військових, надають психологічні та юридичні консультації, а ще займаються пошуком і визволенням полонених захисників. Кожен приходить сюди з проблемами, стривожений. Мистецтво і культура – це якраз те, що підтримує людей в непростий час. Я думаю, ці картини будуть надихати відвідувачів, допоможуть відволіктися та віднайти більше сил і віри в перемогу», - наголосила Соломія Риботицька та побажала художниці нових творчих ідей.