Звіт голови облради – 2018: транскордонне та міжрегіональне співробітництво

Звіт голови облради – 2018: транскордонне та міжрегіональне співробітництво

20.11.2018

 

20.11.2018

 

У межах звіту про третій рік роботи Львівської обласної ради VІІ скликання голова облради Олександр Ганущин сьогодні, 20 листопада, зупинився на активній транскордонній і міжрегіональній співпраці нашої області.

Як акцентував Олександр Ганущин, створення платформ для обговорення сприяють вирішенню проблем регіону, місцевого самоврядування, налагодженню міжнародних зв’язків.«Ми маємо час та натхнення і здатні переконати бізнес, і міжнародні фонди, що працюють в Україні підтримувати відкриті майданчики для обговорення наболілих проблем усіх областей, об’єднаних Карпатами», - наголосив Олександр Ганущин.

Так, за результатами III Форуму місцевого розвитку у Трускавці, який зібрав у 2018 році понад 400 учасників, розроблено макрорегіональну стратегію розвитку Карпатського регіону, ініційовано реалізацію проекту регіонального розвитку в Українських Карпатах, відбувається підтримка ініціатив карпатських громад на регіональному рівні.

Окрім того, важливим і продуктивним є Форум місцевого самоврядування на Сколівщині, де напрацьовуються спільні проекти розвитку громад.

Говорячи про успішну транскордонну співпрацю Львівщини,Олександр Ганущин акцентував, щоАсоціація «Єврорегіон Карпати – Україна» – лідер у залученні коштів міжнародної технічної допомоги: 6 проектів у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 (в т.ч. у 2 проектах – головний бенефіціар).

Загальний бюджет проектів –понад 12,5 млн євро (в т.ч. грант ЄС для українських партнерів – 6 млн євро (понад 190 млн грн). Професійна консультаційна підтримка 11 транскордонних проектів загальним бюджетом близько 25 млн євро.«Саме успішна реалізація цих проектів у 2018-2020 роках буде нашою перепусткою до ще більших можливостей, котрі, переконаний, чекають нас на шляху до об’єднаної Європи», - зауважив Олександр Ганущин.

У 2018 році, за словами очільника облради, тривала співпраця Львівщини та Луганщини у межах проекту«Змінимо країну разом» у форматі освітніх, культурних, медійних обмінів.Відтак реалізовано 40 проектів на загальну суму 2,2 млн грн.

«2018 рік для нас дійсно роком прориву у міжрегіональній співпраці з Луганщиною. Окрім цього, ми виграли спільний проект з Міністерством освіти і науки, що передбачає спільні дії між 15 школами Львівщини і Луганщини. Переконаний, така співпраця має колосальне значення для об’єднання чи то пак “зшивання” країни», - акцентував Олександр Ганущин.

Важливо, що телеканал «Перший Західний» та ФМ «Галичина» мовлять тепер і на сході нашої країни, формуючи проукраїнську позицію у місцевих мешканців.