130_років_Коновальцю: У Львівській обласній раді відбулась наукова конференція

130_років_Коновальцю: У Львівській обласній раді відбулась наукова конференція

13.10.2021

У середу, 13 жовтня, у Львівській обласній раді відбулася наукова конференція "Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія в контексті національно-визвольної боротьби народів Центрально-Східної Європи", присвячена 130-річчю від дня народження Євгена Коновальця. 

У роботі конференції взяли участь історики, фахівці, дослідники, міжнародні гості, вчені Інституту українознавства ім.І. Крип`якевича, депутати обласної ради.
Голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета представив учасникам заходу результати пошукових досліджень останків воїнів УПА, які проводить меморіально-пошуковий центр "Доля".

«Пошуково-ексгумаційні дослідження наші фахівці здійснюють по усій Україні, але найбільше таких знахідок є на території Львівської, Тернопільської, Волинської та Рівненської областей. Багато поховань не віднайдено. Наше завдання – віднайти  останки наших борців на незалежність, перепоховати їх і встановити пам’ятні місця, щоб наші прийдешні покоління знали і шанували наших героїв», - зазначив Святослав Шеремета.

Також в межах конференції відбулася презентація проєкту з історії України і Литви #EK_UA_LT полковник Євген Коновалець, який спільно реалізують Львівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут  та Кадетського ліцею імені генерала Повіласа Плехавічюса (Литва).

Слід додати, що завдяки співпраці обласної ради з литовськими партнерами у місті Каунасі  встановлено меморіальну дошку Євгену Коновальцю, який свого часу часто бував там і мав навіть литовське громадянство, щоб уберегтися від репресій.

На конференції також обговорили такі тематики:
▪Євген Коновалець та його доба. Збройна боротьба ОУН і УПА: Регіональний та національний вимір
▪Роль постаті в добу визвольних змагань.
▪Історіографія Українського Визвольного Руху.
▪Боротьба народів Центрально-Східної Європи проти тоталітарних режимів.
▪Антропологічні дослідження УПА меморіально-пошукового центру "Доля".

Організатори конференції: Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича, Національна Академія Наук України, Львівська обласна рада, облдержадміністрація, міська рада, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франкa, Центр незалежних історичних студій, Меморіально-пошуковий центр «Доля».