45 проєктів та майже 14 мільйонів гривень – карпатські громади знову реалізовуватимуть сміливі ініціативи

45 проєктів та майже 14 мільйонів гривень – карпатські громади знову реалізовуватимуть сміливі ініціативи

04.08.2020

Сьогодні, 4 серпня, під час засідання Конкурсної ради Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад (конкурсного набору грудня 2019) затверджено список 45 проєктів-переможців. Загальна вартість ідей, які отримали шанс на реалізацію, - майже 14 мільйонів гривень (в тому числі близько 10 мільйонів гривень гранту).

«Уже двічі Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна» у партнерстві з Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Чернівецькою обласними радами успішно підтримували сміливі ідеї та допомагали їх втілити в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад. За цей час вдалося профінансувати 65 проєктів на загальну суму близько 20 млн грн.», - розповів голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

У цифрах перелік переможців конкурсного набору грудня 2019 р. виглядає так:

- за областями: 11 проєктів – з Львівської, 11 – із Закарпатської, 12 – з Івано-Франківської та 11 – із Чернівецької областей.

- за пріоритетами: збереження і популяризація історико-культурної спадщини – 19, збереження і популяризація природної спадщини – 7, туризм – 19.

Що буде підтримано?

Наприклад, Закарпаття приємно потішило екологічними ініціативами: долина річки Теребля стане чистою, якість води на Свалявщині покращиться, Великоберезнянська громада отримає сміттєві баки та шанс позбутися сміття під своїми парканами. Також попрацюють над збереженням історико-архітектурних об’єктів, новими туристичними маршрутами та навіть створять туристичний кластер.

Львівщина надихає системним підходом - серед переможців є проєкти, які продовжують минулорічні ініціативи. Наприклад, у Бориславі минулого року завдяки Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад з’явилося новеньке приміщення для музею Йогана Зега, а цьогоріч там буде облаштована експозиція.

Вкотре попрацюємо з історико-культурним заповідником «Тустань» - всі їхні проєкти креативні та результативні, хто був в Тустані, приміром, 5 років тому і зараз, точно відчувають різницю.

Як і Львівщина, продовжує тішити послідовністю Івано-Франківська область, тут теж маємо декілька проєктів, які є логічним продовженням проєктів минулих років. Традиційно багато екологічних ініціатив, а також якісних та сучасних історико-культурних рішень.

А Чернівецька область наступні декілька місяців активно працюватиме в сфері історії та культури – найбільше проєктів цього регіону власне про музеї, традиції та унікальну спадщину краю. Все це підсилиться гарними проєктами в галузі туризму та промоції. Ідей багато, всі вони різні, але комплексно створюють ефективну систему розвитку Карпат.

Нагадаємо, що 28 липня 2020 року Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна» оголосила переможців Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад  2020 - 39 проєктів загальною вартістю понад 10 мільйонів гривень (це вже втретє Програма надає підтримку громадам).

Варто зауважити, що Конкурс ініціатив місцевих карпатських громад грудня 2019 року унікальний тим, що спільно реалізується Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна», Міністерством розвитку громад і територій України, Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями в рамках проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку».

Як відомо, прийом проєктів на конкурс тривав в період 8 листопада - 9 грудня 2019. Заявки могли подаватися від органів місцевого самоврядування, громадських організацій, благодійних фондів та комунальних організації (закладів, установ), які зареєстровані на території Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей. Загалом було подано 172 заявки. Визначення переможців відбулося одразу, як тільки були одержані кошти з державного бюджету на реалізацію проєктів.

Перелік проєктів, рекомендованих до фінансування, - на сайдах: