Депутати ознайомилися з роботою закладів профтехосвіти Самбірської громади

Депутати ознайомилися з роботою закладів профтехосвіти Самбірської громади

13.01.2022

Комісія з питань освіти та науки Львівської обласної ради 12 січня провела у Самборі виїзне засідання.  Депутати відвідали комунальні заклади Львівської обласної ради у сфері професійно-технічної та фахової передвищої освіти. 

Також комісія побувала у закладі, який передається з державної в комунальну власність. Самбірський технікум економіки та інформатики функціонує впродовж 73 років. За  спеціальностями підприємництво, туризм, інженерія програмного забезпечення тут навчаються 482 студенти з навколишніх населених пунктів. На балансі навчального закладу є приміщення гуртожитку. 

«У ньому проживають 110 мешканців, у тому числі близько 80 студентів. Споруда експлуатується 40 років і потребує капітального ремонту.- зазначив директор закладу Мирон Козловський.-827 тисяч гривень зі спецфонду ми витратили на облаштування гуртожитку, але в будівлі зношені системи енергопостачання та каналізування». 

 За підтримкою до обласних депутатів зокрема звернулися представники малозабезпечених родин, яких за рекомендаціями Самбірської міської ради, ще з 90-х років тимчасово поселяли в окремі кімнати гуртожитку. 

«Державною службою України з надзвичайних ситуацій під час перевірки виявлено порушення протипожежної безпеки в приміщенні. Відтак гуртожиток під загрозою закриття, а нам нікуди переселятися», - апелюють мешканці.  

Члени комісії заслухали позицію керівництва навчального закладу та осіб, які там тимчасово проживають, оглянули приміщення.  

«Ми звернемося до Самбірської міської ради, щоб організувати зустріч з мешканцями та налагодити діалог щодо їхнього майбутнього проживання. Зараз нагальною є потреба в коштах на заходи протипожежної безпеки в будинку», - зауважила голова комісії з питань освіти та науки Іванна Герус.   

Головний спеціаліст управління майном спільної власності Львівської обласної ради Михайло Мураль пояснив: «Суть проблеми у тому, що сьогодні майно Самбірського технікуму економіки та інформатики не перебуває у спільній власності територіальних громад Львівської області, тому розгляд питання закріплення права власності за мешканцями неможливо вирішувати на обласному рівні».  

Депутати  також відвідали Самбірський фаховий педагогічний коледж імені Івана Филипчака. Навчальний заклад 4 роки тому переведено у підпорядкування Львівської обласної ради. Директор коледжу Володимир Вантух розповів, що випускників самбірського коледжу охоче беруть на роботу в освітню сферу, адже заклад має хорошу репутацію та дає високий рівень фахової підготовки. У цьому році загалом тут готують 635 майбутніх вчителів. 

«Кошти залучаємо з різноманітних програм. В освіту завжди хочеться інвестувати ще більше, адже бачимо результат. Нам зручно взаємодіяти з обласною владою, адже всі проблеми швидше вирішуються на місці», - пояснив керівник.  

Ще один заклад - Самбірський професійний ліцей комп’ютерних технологій та сфери послуг розвиває власну навчальну базу, зокрема облаштовані приміщення в яких студенти можуть практично застосовувати набуті знання з крою та шиття, перукарської справи, інформаційних технологій.   

«У приміщенні нашого навчального закладу облаштовані комфортні кімнати для проживання студентів, ми ремонтуємо коридори, навчальні кабінети, плануємо облаштувати сучасний спортзал. Зараз відбувається конкуренція між навчальними закладами за абітурієнтів. Ми намагаємося створити максимально комфортні умови для навчання», - наголосив директор Самбірського професійного ліцею комп’ютерних технологій та сфери послуг Василь Йоник. 

«У сфері освіти важливим є менеджмент. Якщо керівник закладу має стратегію, розуміє, як розвивати навчальний процес, та мотивувати колектив, то в таких закладах більше студентів навчається і якість послуг є кращою. Для нас, представників комісії з питань освіти важливо побачити, як функціонують навчальні заклади в області, адже ми маємо розуміти куди й на які потреби скеровувати кошти обласних програм. Однозначно, якщо заклади у підпорядкуванні обласної, місцевої вади, тобто якщо власник на місці, то ресурси використовуються раціонально. А якщо ще й керівник закладу веде розумно господарку та взаємодіє з владою,  то проблеми спільно вдається  швидше вирішити»- підсумувала голова депутатської комісії Іванна Герус.