Депутати прийняли звернення щодо ситуації з реформування Національної академії державного управління

Депутати прийняли звернення щодо ситуації з реформування Національної академії державного управління

19.11.2020

Обласна рада сьогодні, 19 листопада,  ухвалила звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра  України щодо ситуації з реформування Національної академії державного управління. 

У зверненні зокрема, йдеться: «Відповідно до Указу Президента України від 05.11.2020 № 487/2020 «Про впорядкування використання об'єктів державної власності, що перебувають в управлінні Державного управління справами» Національна академія державного управління при Президентові України, разом з Дніпропетровським, Львівським, Одеським, Харківським регіональними інститутами державного управління, буде передана до сфери управління Міністерства освіти і науки України.    
Ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що НАДУ та регіональні інститути державного управління забезпечують професійне навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування. 
Зокрема, Львівський регіональний інститут державного управління НАДУ за 25 років діяльності підготував понад 60 000 фахівців: державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування – щонайменше з восьми областей західної України.  На базі кафедр Інституту функціонують наукові школи та налагоджена співпраця з органами державної влади та органами місцевого самоврядування як в Україні, так і в інших країнах (Німеччина, Польща, Грузія) щодо стажування здобувачів. Окрім цього, Інститут співпрацює з громадськими організаціями учасників російсько-української війни та організовує підготовку дітей учасників війни до зовнішнього оцінювання.
Передача НАДУ (разом з регіональними інститутами державного управління) в підпорядкування Міністерства освіти і науки України зумовить негативні зміни в політиці формування й розміщення державного замовлення професійної підготовки посадових осіб органів державного управління та місцевого самоврядування.
Вважаємо, що науково-педагогічний та освітній потенціал регіональних інститутів державного управління НАДУ після проведення місцевих виборів буде вкрай необхідним для навчання та підвищення кваліфікації значної кількості представників місцевого самоврядування та державних службовців.
Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської обласної ради, просимо:
1.    Переглянути подальший розвиток загальнонаціональної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування.
2.    Підпорядкувати НАДУ безпосередньо Кабінету Міністрів України із збереженням координації з боку Міністерства освіти і науки України щодо організації освітнього процесу та наукових досліджень.
3.    Забезпечити збереження наукового, педагогічного потенціалів і матеріально-технічної бази регіональних інститутів державного управління НАДУ та врахувати в Державному бюджеті України на 2021 рік потреби на здійснення їх діяльності».