Депутатська комісія закликала райадміністрації та громади активно працювати над збереженням об'єктів культурної спадщини

Депутатська комісія закликала райадміністрації та громади активно працювати над збереженням об'єктів культурної спадщини

21.01.2022

Постійна комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму звернулася до районних державних адміністрацій Львівщини про необхідність створення в їх структурах підрозділів з охорони об’єктів культурної спадщини.

«Сьогодні гостро стоїть питання розбудови структур охорони об’єктів культурної спадщини на рівні новостворених районів. Закон передбачає обов’язкове створення органів охорони культурної спадщини у районних державних адміністраціях та у містах, які мають статус історичних.

Для ефективного збереження та управління об’єктами історико-культурної спадщини подібний орган чи принаймні кваліфікованих фахівців доцільно мати також усім територіальним громадам. Адже об'єкти спадщини мають всі, без винятку, громади. Особливо ж актуальною є ця проблема у великих історичних містах області: Стрию, Самборі, Дрогобичі, Золочеві, Бродах, Жовкві.

На жаль, констатуємо факт, що райдержадміністрації існують вже рік, але досі не створили у своєму складі органів охорони культурної спадщини», - зауважив голова комісії Іван Щурко.

Заступник голови комісії Соломія Риботицька наголосила, що територіальні громади мають брати на себе відповідальність у збереженні спадщини у своїх громадах.

«Вони мають передбачати кошти на співфінансування проєктів та визначити відповідальних працівників у цій галузі. Такі історичні міста, як Дрогобич, Жовква – у першу чергу», - підкреслила Соломія Риботицька.