До 50 тисяч школярів захистять від кору на Львівщині

До 50 тисяч школярів захистять від кору на Львівщині

18.02.2019

 

Сьогодні стартує другий етап спецоперації для підвищення рівня охоплення щепленнями проти кору школярів у Львівської області. Протягом найближчих трьох тижнів пропущені щеплення отримають близько 50 тисяч дітей. Обов’язкова умова вакцинації дітей — згода від батьків. У деяких школах щеплення будуть робити мобільні бригади лікарів, а там, де це більше зручно, - дітей вакцинуватимуть у найближчих амбулаторіях.

“Спалах кору в Україні - результат десятилітньої зневіри у вакцинації. На сьогодні Міністерство охорони здоров’я забезпечило Україну достатньою кількістю якісних вакцин. І тепер ми допомагаємо областям захистити тих дітей, які пропустили щеплення в минулому. Закликаємо батьків не зволікати, адже кір може мати серйозні наслідки і навіть призводити до смерті”, - зазначила заступник міністра охорони здоров’я України Ольга Стефанишина.

Львівська область є лідером за кількістю зареєстрованих випадків захворюваності на кір і одним із антилідерів за рівнем охоплення щепленнями проти кору. Минулого року в області захворіли майже 12 000 людей, цього року вже 3 446.

“З початку року, відповідно до ініціативи МОЗ та подальшого її підтримки на Обласній комісії ТЕБ та НС Львівської області була пророблена величезна робота, зокрема департаментів охорони здоров’я та департаменту освіти. Замість передбачених 20 тисяч школярів, які свого часу пропустити щеплення проти кору, ми виявили майже 50 (!). Нині захист від кору може і має отримати кожен - завдяки системній роботі МОЗ України ми маємо достатню кількість вакцин”, - розповів перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський.

До 50 тисяч дітей, які досі не мають захисту від кору, планують вакцинувати упродовж трьох тижнів.

“Протягом щонайменше 15 робочих днів будуть доступні два варіанти проведення вакцинації. Перший - робота мобільних бригад, які працюватимуть здебільшого у віддалених районах і школах з великою кількістю нещеплених дітей. Другий варіант - щепитись можна буде організовано і в амбулаторних центрах. Для цього графік роботи амбулаторій буде подовжено - вакцинуватись від кору можна буде навіть у суботу”, - наголосив генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

Після проведення спецоперації у Львівській області аналогічні заходи будуть здійснюватися і в інших областях України.

Спеціальні заходи реалізуються відповідно до рішення засідання Оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні, затвердженого наказом МОЗ України від 21 грудня 2018 р. № 2401. Подібні заходи ініційовані також у Вінницькій області.

В Україні достатньо якісної та ефективної вакцини КПК, що захищає від кору і важких ускладнень. Із початку цього року в регіонах використано 187 984 дози вакцини проти кору, паротиту і краснухи. Понад 60 000 з них — лише за перший тиждень лютого.