До 85-ої річниці від дня народження Василя Стуса у музеї в Нагуєвичах обговорили важливість діяльності українських дисидентів

До 85-ої річниці від дня народження Василя Стуса у музеї в Нагуєвичах обговорили важливість діяльності українських дисидентів

27.01.2023

 У комунальному закладі Львівської обласної ради «Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» відбувся показ історичного фільму - «Заборонений». Опісля науковці та відвідувачі музею обговорили трагічні події минулого України. Наукова співробітниця музею Любов Плюйко розповіла про життєвий та творчий шлях Василя Стуса, а також про випробування, які випали на долю дисидентів: В’ячеслава Чорновола, Аллу Горську, Івана Дзюбу, Левка Лук’яненка.  

Нагадаємо, стрічка «Заборонений» розповідає про життя і загадкову смерть відомого поета-шістдесятника, правозахисника, Героя України — Василя Стуса. Він народився 6 січня 1938 року, тож цього року йому б виповнилося 85 років. За свої переконання щодо необхідності збереження й розвитку української культури поет зазнав репресій з боку радянської влади. Його творчість була заборонена та частково знищена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де й загинув.  

«Заборонений» – це фільм з дуже глибоким змістом. Це стрічка про збірний образ людини, українця, який попри все, бореться з антигуманною системою до кінця. Його варто побачити кожному, хто вважає себе справжнім українцем та патріотом, показати в школах після вивчення біографії видатного поета, перекладача та мислителя», - зазначають працівники музею.