Голова обласної ради та голови 5-ти фракцій обласної ради звернулися до Генпрокурора щодо неправомірних дій працівників Поліції

Голова обласної ради та голови 5-ти фракцій обласної ради звернулися до Генпрокурора щодо неправомірних дій працівників Поліції

29.03.2019

 

Голова Львівської обласної ради  Олександр Ганущин та голови 5-ти фракцій Львівської обласної ради звернулися Генерального прокурора України Юрія Луценка щодо неправомірних дій працівників Національної поліції. Зокрема як стало відомо, працівники поліції, використовуючи службові повноваження, вимагають у людей надати інформацію про обставини одержання ними матеріальної допомоги з обласного бюджету Львівської області та причини отримання такої допомоги.

Подаємо повний текст заяви:   

Ми, голови фракцій Львівської обласної ради, користуючись нагодою, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося до Вас із приводу необхідності вжиття невідкладних заходів щодо вирішення такого питання.

    Нещодавно в суспільному просторі Львівської області широкого розголосу набуло питання можливих неправомірних дій працівників Національної поліції, які здійснюють діяльність щодо збору персональної інформації у мешканців Львівської області. Зокрема як стало відомо, працівники поліції, використовуючи службові повноваження, вимагають у людей надати інформацію про обставини одержання ними матеріальної допомоги з обласного бюджету Львівської області та причини отримання такої допомоги. Одним із питань, що ставлять малозабезпеченим людям працівники поліції є те чи матеріальна допомога надавалася їм в обмін на "правильне" голосування на виборах.

    Як пізніше стало відомо, збір вищеописаної інформації працівниками поліції здійснюється на підставі доручення Головного слідчого управління Національної поліції України від 15.03.2019, в межах досудового розслідування кримінального провадження, зареєстрованого Головним слідчим управлінням Національної поліції України, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 160 Кримінального кодексу України, за фактом вчинення протягом січня-лютого 2019 року на території України групою невстановлених осіб протиправної діяльності, спрямованої на надання неправомірної вигоди громадянам за голосування на чергових виборах Президента України.

    На думку Львівської обласної ради, про безпідставність та надуманість вказаного кримінального провадження може свідчити і низка погрішностей, що зазначені у дорученні Головного слідчого управління Національної поліції України від 15.03.2019, зокрема цим документом Департаментові захисту економіки Національної поліції України доручено витребувати рішення виконавчих комітетів обласних державних адміністрацій, документів на підставі яких було сформовано видаткову частину бюджету обласних державних адміністрацій, звіти про виконання бюджетних програм за 2017, 2018, 2019 роки. Проте варто зауважити, що в Україні не існує та ніколи не існувало виконавчих комітетів обласних державних адміністрацій; не існує й поняття "бюджету обласних державних адміністрацій"; витребування звітів за період 2017-2019 роки суперечить фабулі кримінального провадження, в якому вказано, що факти вчинення правопорушень датуються січнем-лютим 2019 року. 

    Варто зауважити, що надання матеріальних допомог малозабезпеченим мешканцям Львівської області з обласного бюджету здійснюється уже близько 20 років, оскільки, на превеликий жаль, рівень матеріального забезпечення громадян не завжди дає можливість забезпечити гідне життя. Львівська обласна рада як і інші органи місцевого самоврядування намагається таким чином сприяти людям у можливості купівлі необхідних ліків, проведенні операцій, незначного покращення житлових умов. За цей час жодних фактів використання матеріальних допомог як інструменту впливу на виборців правоохоронними органами виявлено не було.

    Особливого занепокоєння викликають такі дії представників Національної поліції напередодні проведення чергових виборів Президента України, оскільки можуть розцінюватися як спроба тиску на громадян та перешкоджання їх вільному волевиявленню.

    З цього приводу варто звернути увагу на вимоги статті 10 Закону України "Про Національну поліцію", яка забороняє поліцейським висловлювати особисте ставлення до діяльності політичних партій під час виконання службових повноважень, а також використовувати службові повноваження у політичних цілях. 

    З огляду на вищевикладене, ми, голови фракцій Львівської обласної ради просимо Вас негайно втрутитися в ситуацію та забезпечити проведення виборчого процесу у строгій відповідності із вимогами чинного законодавства України та гарантувати громадянам можливість реалізувати вільне волевиявлення.

 


Заяву підписали голова Львівської обласної ради Олександр ГАНУЩИН, голови фракції: БПП «Солідарність» Катерина КЕНЬО, «Укроп» Зеновій ШЕПТИЦЬКИЙ, Народного руху України Богдан ГАГАЛЮК, ВО «Свобода» Олег ПАНЬКЕВИЧ, Об’єднання «Самопоміч» Інна СВИСТУН.