Інституту екології Карпат НАН України 30 років

Інституту екології Карпат НАН України 30 років

24.11.2021

У середу, 24 листопада у Львові урочисто відзначили 30-ту річницю діяльності наукової установи Національної академії наук України «Інститут екології Карпат».

Інститут є ровесником незалежності України, адже створений  восени 1991 року. Наукові дослідження колективу інституту охоплюють не лише українські Карпати, а територію всієї України та інших держав.

Святкування ювілею науковці розпочали з відкриття та посвяти меморіальної дошки академіка НАН України Михайла Андрійовича Голубця, почесного директора Інституту екології Карпат.

Академік Голубець – відомий український державний та політичний діяч, народний депутат України 1-го скликання, голова підкомісії з питань екології та охорони навколишнього природного середовища, учасник розробки й підписання документів Біловезької зустрічі, під час якої було припинено існування СРСР. Він відомий своїми публіцистичними творами, зокрема про наслідки русифікації, крім того, автор близько 500 наукових праць, у тому числі 19 монографій, і редактор майже тридцяти колективних монографій.

При Інституті екології Карпат функціонує спеціалізована вчена рада яка уповноважена приймати, розглядати та проводити захист дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук зі спеціальності екологія.

Під час урочистого засідання вченої ради, присвяченого 30-й річниці створення інституту, працівникам вручили нагороди.

Відзнаки Львівської обласної ради колективу науковців вручила депутатка Звенислава Мамчур.  

За вагомі наукові здобутки, успішну дослідницьку та інноваційну діяльність, активну участь у громадському житті колективу Грамотами Львівської обласної ради відзначено: директора Інституту екології Карпат НАН України Івана Данилика, доктора біологічних наук Геннадія Жиляєва та кандидатів біологічних наук Наталію Кияк та Павла Ященка.

Почесною відзнакою Львівської обласної ради «30 років незалежності України» за утвердження та розбудову незалежної України нагороджено доктора біологічних наук, професора кафедри екології біологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка  Володимира Кияка.

«Утворений за ініціативою видатного українського вченого, академіка  Михайла Голубця Інститут виріс в авторитетний науковий центр, відомий далеко за межами України. Сьогодні в непростих умовах колектив розвиває славні традиції вітчизняної науки та нарощує інтелектуальний потенціал України. Ваш професіоналізм та екологічний підхід до розв'язання проблем мають вагомий вплив на сталий розвиток Карпатського регіону", - наголосила на важливості багаторічної праці науковців інституту Звенислава Мамчур та побажала нових звершень та зростання авторитету українських вчених.