Керівники Львівської обласної ради, ОДА та Головного управління ДПС у Львівській області підписали Меморандум про співпрацю

Керівники Львівської обласної ради, ОДА та Головного управління ДПС у Львівській області підписали Меморандум про співпрацю

04.03.2021

Сьогодні, 4 березня, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, голова обласної державної адміністрації Максим Козицький та начальник Головного управління ДПС у Львівській області Ігор Комендат підписали меморандум про співпрацю і взаємодію. 

Метою документу є спільна робота та координація дій і зусиль для розв'язання питань наповнення місцевих бюджетів, що в майбутньому сприятиме соціально-економічному та культурному розвитку Львівської області. 

Ірина Гримак у своєму виступі наголосила на тому, що для мешканців Львівщини 2021 рік є переломним. 
«З впровадженням реформи децентралізації громадам доводиться жити по-новому. На Львівщині маємо 73 об’єднані територіальні громади, проте ще не всі вони є достатньо фінансово спроможними. 
Керівників громад треба навчити приймати вірні управлінські рішення, налагодити комунікацію з бізнесом, який працює на їхніх територіях, щоб структури ОТГ правильно здійснювали адміністрування податків і зборів до місцевих бюджетів. 

Фінансовий ресурс є найважливішим для громад, які тепер мають будувати власну стратегію розвитку», - пояснила Ірина Гримак. 

Сторони, які підписали меморандум, будуть допомагати у пошуку додаткових резервів надходжень до місцевих бюджетів, надавати необхідну інформацію, створювати спільні робочі групи для проведення консультацій, готувати пропозиції розв'язання питань, які виникають у сфері адміністрування податків та зборів. 

Начальник Головного управління ДПС у Львівській області Ігор Комендат розповів, що в рамках меморандуму планують напрацювати «паспорт громади». Цей документ міститиме інформацію про ресурси й можливості кожної ОТГ. 

«Це буде «паспорт громади» з великою кількістю інформації, яка не завжди є у відкритому доступі. У процесі спільних консультацій і навчань маємо дати громадам знання про те, як їм планувати доходи в бюджет. Вперше за роки незалежності, ніхто, крім громад, у їхніх податках не зацікавлений. Ці гроші мають бути витрачені на інфраструктуру, школи, дитсадки, благоустрій на місцях, для людей, які мешкають на території громади», - зазначив  Ігор Комендат.

Виконання цілей меморандуму практично відбуватиметься у співпраці з кількома пілотними об’єднаними територіальними громадами. На основі зібраних даних буде напрацьовано уніфікований документ для всіх громад Львівщини. Адміністрування податків по всій території області має відбуватися максимально ефективно і сприяти розвитку спроможних об’єднаних громад.