Коли ми разом звертаємося до Бога, Він неодмінно почує нас, – Митрополит Епіфаній

Коли ми разом звертаємося до Бога, Він неодмінно почує нас, – Митрополит Епіфаній

11.04.2019

Спільна молитва, яка об’єднує людей, особливо в дні Великого посту, має велику силу і обов’язково буде почута Богом. Про це 10 квітня під час ранньої з великим покаянним каноном прп. Андрія Критського у Свято-Покровському кафедральному соборі Львівсько-Сокальської єпархії сказав Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

«В ці дні ми поєднуємо і молитву, і покаяння. Вони об’єднуючи нас, приносять нам духовну користь. Саме нині для кожного є духовною весною, адже ми об’єдналися у молитві у дні Великого посту. Дякую Богові за можливість служити у Свято-Покровському кафедральному соборі. Господь неодмінно почує нашу молитву, якщо ми зібралися разом такою великою громадою і просимо його дати нам мудрість у цей складний період для всієї України», – зазначив Предстоятель.

Митрополит Димитрій подякував Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію за візит і за читання великого покаянного канону прп. Андрія Критського. Владика наголосив на тому, що Львів відіграє велику роль у становленні Православної Церкви України, адже два митрополити прийшли до Києва зі Львова: святитель Іов Борецький і святитель Петро Могила.

Також Митрополит Димитрій подарував Блаженнійшому образ Почаївської Божої Матері написаний Левом і Андрієм Дем’янчуками.

Довідка 

Великий покаянний канон прп. Андрія Критського – визначний та проникливий церковний піснеспів, що на основі багатьох Біблійних прикладів розкриває тему покаяння людини у вчинених гріхах. Канон написаний від першої особи, але оплакуючи власні гріхи св. Андрій Критський молитовно зітхає ніби за гріхи всього людства. Дев’ять пісень канону розповідають про духовну історію світу, яка в той самий час є історією і душі кожного із нас. У подіях та ділах минулого, сенс і сила яких вічні, кожна неповторна людська душа проходить тим самим шляхом випробувань, стоїть перед тим самим вибором, зустрічається з тією ж вищою і найважливішою реальністю.

Творець Великого покаянного канону – преподобний Андрій Критський народився в сирійському місті Дамаск, ймовірно в першій половині 7 ст. До семи років майбутній святий не міг розмовляти, однак зцілився від цього недугу завдяки причастю Святих Христових Таїн.

Великим цей канон називається через свій значний обсяг, адже складається з 250-ти тропарів, тоді як інші подібні твори, як правило, мають не більше 30-ти.